wtorek, 28 kwietnia 2020
Pierwszy grill
W ładny słoneczny dzień poszedłem z rodziną z którą mieszkam na działkę bo ile można siedzieć na balkonie. Zabrałem trochę słodyczy od firmy Doktor Gerard i sernik z rużową truskawkową pianką z przepisu ze strony Doktora Gerarda. Po południowej kawie postanowiłem zrobić pierwszego grillaw tym roku. Wybrałem się więc na zakupy do pobliskiego rzeźnika po zakupy.Kupiłem kiełbaski grillowe. Gdy wruciłem grill był już rozpalony.Mamy już długie dni więc morznabyło posiedzieć dość długo. Do domu wruciliśmy dość puźno na szczęście mam bardzo blisko. Składniki
Sernik:
• 1 kg sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego
• 1 szklanka cukru
• cukier waniliowy
• 2 budynie waniliowe bez cukru
• 1 szklanka mleka
• 4 jajka
• 100 g masła
• ciasteczka Maślane Listki dr Gerard
Pianka:
• 1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa
• 2 łyżeczki żelatyny
• 1/2 kg truskawek zblendowanych
• 300 g jogurtu greckiego
Sposób przygotowania
W garnku rozpuścić masło, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, jajka – PRZEZ CAŁY CZAS ENERGICZNIE MIESZAĆ! (można użyć miksera w razie powstałych grudek)
Do gotującej się masy na koniec dodać budyń rozpuszczony w mleku, ciągle mieszając.
Gdy masa ponownie się zagotuje i zacznie gęstnieć ściągnąć ją z ognia (masa zgęstnieje gdy ostygnie i postoi w lodówce!)
Blaszkę włożyć papierem, następnie wyłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Lekko przestygniętą masę przelać do formy, na wierzchu posypać pokruszonymi ciastkami i lekko obciążyć.
Zostawić do ostygnięcia
Galaretkę i 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić wg przepisu, ale zmniejszyć ilość wody o połowę, następnie poczekać aż ostygnie.
Zblendowane truskawki połączyć z jogurtem i dodać do tego zupełnie wystygniętą, ale jeszcze płynną galaretkę, wszystko dobrze wymieszać, wylać na ostygnięty sernik i wstawić na noc do lodówki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz