środa, 15 kwietnia 2020

Przyprawy do ciast.


Przyprawy do ciast.

Przyprawy do ciast nadają im wyjątkowy, niepowtarzalny smak oraz ciekawy aromat. Nie wyobrażamy sobie bez pachnącego, delikatnego cynamonu nadającego wyrazistego smaku przygotowywanym w wielu domach piernikom. Możemy go także znaleźć w wyrobach cukierniczych choć by jako dodatek do rurek cynamonowych lub pierników wieloowocowych Gingerbreads dr Gerarda. Cynamon ma wiele pozytywnych właściwości. Wpływa rozgrzewająco na nasz organizm, przyspiesza przemianę materii, spalanie tłuszczu jak również ma działanie antynowotworowe w szczególności w chorobach jelita grubego. Ja bardzo lubię poranną kawę z łyżeczką cynamonu i odrobiną kardamonu. Ten aromat budzi mnie i dodaje energii na cały dzień. Kolejną znaną przyprawą jest wanilia. U nas bardzo popularna pod postacią cukru waniliowego. Dodatek do wielu ciast, produktów mlecznych, lodów oraz słodyczy. Jednak trzeba czytać etykietki, ponieważ w większości sklepów możemy kupić syntetyczny cukier waniliowy tańszy od naturalnego. Najlepiej jak możemy kupować w sklepach ze zdrową żywnością lub laski wanilii wtedy będziemy mieli pewność, że to wanilia. Następną przyprawą jest kurkuma nie tylko do potraw warzywnych czy ryżu. Idealna do kawy lub ciast. Ja szczyptę dodaję do biszkoptu wtedy ona nadaję piękny żółty kolor ciastu. Jak również jako dodatek do wypieków korzennych nada im odrobinę ostrości. Kolor uzyskujemy dzięki zawartości kurkuminy. Największym producentem kurkumy są Indie. Warto dodawać różne przyprawy do wypieków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz