Przyprawy do ciast.
Przyprawy do ciast
nadają im wyjątkowy, niepowtarzalny smak oraz ciekawy aromat. Nie
wyobrażamy sobie bez pachnącego, delikatnego cynamonu nadającego
wyrazistego smaku przygotowywanym w wielu domach piernikom. Możemy
go także znaleźć w wyrobach cukierniczych choć by jako dodatek
do rurek cynamonowych lub pierników wieloowocowych Gingerbreads
dr Gerarda. Cynamon ma wiele pozytywnych właściwości.
Wpływa rozgrzewająco na nasz organizm, przyspiesza przemianę
materii, spalanie tłuszczu jak również ma działanie
antynowotworowe w szczególności w chorobach jelita grubego. Ja
bardzo lubię poranną kawę z łyżeczką cynamonu i odrobiną
kardamonu. Ten aromat budzi mnie i dodaje energii na cały dzień.
Kolejną znaną przyprawą jest wanilia. U nas bardzo popularna pod
postacią cukru waniliowego. Dodatek do wielu ciast, produktów
mlecznych, lodów oraz słodyczy. Jednak trzeba czytać etykietki,
ponieważ w większości sklepów możemy kupić syntetyczny cukier
waniliowy tańszy od naturalnego. Najlepiej jak możemy kupować w
sklepach ze zdrową żywnością lub laski wanilii wtedy będziemy
mieli pewność, że to wanilia. Następną przyprawą jest kurkuma
nie tylko do potraw warzywnych czy ryżu. Idealna do kawy lub ciast.
Ja szczyptę dodaję do biszkoptu wtedy ona nadaję piękny żółty
kolor ciastu. Jak również jako dodatek do wypieków korzennych nada
im odrobinę ostrości. Kolor uzyskujemy dzięki zawartości
kurkuminy. Największym producentem kurkumy są Indie. Warto dodawać
różne przyprawy do wypieków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz