czwartek, 30 kwietnia 2020

Pierwszy wiosenny gril


Nareszcie trafił się naprawdę ciepły dzień. Prawdopodobnie to pierwszy dzień w tym roku kiedy temperatura przekroczyła dwadzieścia stopni celcjusza. Dlatego długo się nie zastanawiając poprosiłam męża aby wyjął grill z garażu i porządnie go umysł a ja zajęłam się dzwonieniem do córek. Zaprosiłam je na pierwszego wiosennego grilla w ogrodzie. Obie się tak bardzo ucieszyły, że sama byłam dumna, że wpadłam na tak genialny pomysł. Po wykonaniu telefonów udałam się do kuchni w celu przygotowania mięsa. Przyprawiłam je odpowiednio i odstawiłam do czasu grilla. Następnie zabrałam się za obieranie warzyw i przygotowywanie wiosennej sałatki, którą wszyscy lubimy. Po przygtowaniu sałatki nadeszła pora na wiosenny deser. Przepis znalazłam na stronie dr Gerarda:
Sernik na zimno z Pryncypałkami Classic

Składniki
Na spód:
  • 200 g wafli „Pryncypałki Classic” Dr Gerard
  • 50 g migdałów
  • 60 g masła
Masa serowa:
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 9 płatków żelatyny (18 g)
  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
  • 180 g jogurtu greckiego
  • 100 g cukru
Dekoracja:
  • 4 wafle „Pryncypałki Classic” Dr Gerard
  • 3 łyżki konfitury truskawkowej
  • 10 truskawek
Sposób przygotowania

W małym rondelku rozpuszczamy masło. W malakserze mieszamy wafle i migdały z rozpuszczonym masłem. Uzyskany „mokry piasek” przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy do dna, by uzyskać spód sernika.
W małej miseczce z zimną wodą namaczamy przez 5-10 minut płatki żelatyny. Następnie dobrze odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy je do śmietany kremówki, którą podgrzewamy na niewielkim ogniu. Żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić w kremówce, ale śmietana nie powinna zostać doprowadzona do wrzenia. Śmietanę z żelatyną studzimy, powinna być lekko ciepła, ale nie gorąca.
W malakserze mieszamy twaróg, jogurt grecki i cukier. Cienką strużką dodajemy śmietanę z rozpuszczoną żelatyną.
Gotową masę serową przekładamy na tortownicę. Wstawiamy na całą noc do lodówki, można nawet zostawić sernik w chłodzie na całą dobę.
Przed podaniem lekko podgrzewamy konfiturę truskawkową. Rozprowadzamy ją po wierzchu sernika, posypujemy kawałkami truskawek i pokrojonymi w kostkę wafelkami „Pryncypałki Classic” Dr Gerard.
 Wszystkim bardzo wszystko smakowało i chcieli jeszcze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz