sobota, 18 kwietnia 2020

Tradycja



       Przepyszny wielkanocny mazurek kajmakowy to w naszej rodzinie już tradycja. Zawsze go piekę i dekoruję przeróżnymi dodatkami od Dr Gerarda. Taki mazurek można zrobić kilka dni wcześniej jest on słodki i na kruchym cieście więc nic się z nim nie stanie. Przepis jest naprawdę prosty, pieczenie szybkie, a dekoracja  - to najcudowniejsza część tego wypieku, to naprawdę sama przyjemność. Polecam wypróbować.

Składniki i wstawić
-35 dkg mąki pszennej
-5 dkg cukru pudru
-20 dkg masła
-2 żółtka
-1 łyżka gęstej śmietany

Masa
- 1 puszka gotowej masy kajmakowej

Dekoracja
-bakalie
-draże Maltikeksy Dr Gerarda

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło i posiekać nożem na małe kawałki. Dodać cukier puder żółtka oraz śmietanę i zagnieść szybko ciasto tak aby powstała lśniąca kula.
Ciasto zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 1 godzinkę. Następnie rozwałkować ciasto na grubość 1 cm i przełożyć do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Spód ciasta ponakłuwać widelcem.
Piec w temperaturze 200 stopni przez 30 minut na jasno żółty kolor. Przestudzić.
Masę kajmakową rozpuścić w garnuszku na małym ogniu i posmarować ciasto. Kajmak udekorować według własnego upodobania, bakaliami i  różnego rodzaju słodyczami od Dr Gerarda. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz