Poniżej podaje przepis
to tego ciasta bez pieczenia od znajomej którą spotkałem na
cmentarzu, wkońcu mi go przesłała.
Składniki;
torebka budyniu śmietankowego, 6 łyżeczek
żelatyny, 2 łyżki masła, pół litra mleka, 5 łyżeczek cukru
pudru, 50 dag kwaśnych jabłek, bita śmietana do ozdoby ciasta.
Żelatynę zalać kilkoma łyżkami przegotowanej wody. Ugotować
budyń, dodać 2 łyżki masła. Gdy budyń nieco ostygnie powoli
miksować dodając stopniowo cukier, napęczniałą żelatynę i
utarte na dużych oczkach jabłka wyciskając z nich sok. Na dno
tortownicy wyłożyła moimi ulubionymi biszkoptami o smaku morelowo
- śmietankowym produkcji Dr. Gerarda. Na to położyła masę. Przed
podaniem udekorowała torcik bitą śmietaną. W tym słodkim deserze
najbardziej mi smakowały biszkopty, które były lekkie i puszyste.
Przyciągały do skosztowania drugiej porcji. Ten przepis bardzo mi
się spodobał i muszę go w najbliższym czasie wykonać. Bardzo sam
jestem ciekawy czy aby na pewno się uda. Zapewniam że jest
pyszny ok nie moge dalej pisać bo żona wysyła mnie do sklepu po
słodycze Dr Gerarda bo mają nas odwiedzić dziadkowie po tak
długiej przeerwie, podała mi listę
- herbatniki dla dzieci Animals z polewą czekoladową
- Pryncypałki o nowym orzechowym smaku
- ciastek wielozbożowe Dr Gerard Deli Grano w wersji z kalafiorem lub z burakiem
- ciastka Kremówka Dekorowana Śmietankowo – Morelowa
ja jeszcze dorzuciłem ulubione draże.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz