piątek, 17 kwietnia 2020

Przyprawy nie tylko do ciast


Przyprawy nie tylko do ciast.

Do najpopularniejszych należy imbir. Używamy go do podkreślenia ostrości, wyrazistości smaku. Imbir jest również ceniony jako dodatek do napojów. Ma wiele cennych właściwości przeciwzapalne czy przeciwbakteryjnie. Ja używam w mojej kuchni korzenia imbiru. Szczególnie jesienią oraz zimą choć w ostatnim czasie ponownie go codziennie pijemy. Myję korzeń, kroję na mniejsze części i przepuszczam przez wyciskarkę do tego z dwie, trzy cytryny i sok gotowy. Potem jedynie po łyżeczce do herbaty lub do wody z miodem. Na początku trzeba się do niego przyzwyczaić bo trochę gryzie w gardło. Bardzo dobre są ciasteczka imbirowe, które możemy sami sobie przygotować w domu. Ja ostatnio przygotowywałam je dla mojej siostry, która była w ciąży i właśnie one łagodziły objawy porannych mdłości. Także zachęcam do stosowania imbiru w naszej kuchni. Do przypraw należy również kakao, cynamon. Na stronie dr Gerarda możemy znaleźć ciekawe przepisy choć by crumble z cynamonem oraz ciasteczkami wit’AM lub lody z gorzkim kakao, polecam przejżeć strony z roznymi przepisami.
Anyż to przyprawa o specyficznym korzennym smaku. Nie każdy przepada za tą przyprawą. Z dzieciństwa pamiętam cukierki anyżowe. Ja lubię herbatę z anyżem, kupuję w sklepie ze zdrową żywnością. Dodaję do ciastek oraz pierników. Anyż działa przeciwgorączkowo i przeciw wymiotnie. Warto go mieć w domowej apteczce. Korzystajmy z darów natury.a


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz