Przyprawy nie tylko do ciast.
Do
najpopularniejszych należy imbir. Używamy go do podkreślenia
ostrości, wyrazistości smaku. Imbir jest również ceniony jako
dodatek do napojów. Ma wiele cennych właściwości przeciwzapalne
czy przeciwbakteryjnie. Ja używam w mojej kuchni korzenia imbiru.
Szczególnie jesienią oraz zimą choć w ostatnim czasie ponownie go
codziennie pijemy. Myję korzeń, kroję na mniejsze części i
przepuszczam przez wyciskarkę do tego z dwie, trzy cytryny i sok
gotowy. Potem jedynie po łyżeczce do herbaty lub do wody z miodem.
Na początku trzeba się do niego przyzwyczaić bo trochę gryzie w
gardło. Bardzo dobre są ciasteczka imbirowe, które możemy sami
sobie przygotować w domu. Ja ostatnio przygotowywałam je dla mojej
siostry, która była w ciąży i właśnie one łagodziły objawy
porannych mdłości. Także zachęcam do stosowania imbiru w naszej
kuchni. Do przypraw należy również kakao, cynamon. Na stronie dr
Gerarda możemy znaleźć ciekawe przepisy choć by crumble z
cynamonem oraz ciasteczkami
wit’AM lub lody
z gorzkim kakao, polecam przejżeć strony z roznymi przepisami.
https://drgerard.eu/crumble-z-jesiennych-owocow-z-ciasteczkami-witam/
https://drgerard.eu/deser-lodowy-z-domowym-sosem-z-gorzkiej-czekolady-z-mixem-kruchych-ciasteczek-i-rurek-waflowych/
Anyż to przyprawa o
specyficznym korzennym smaku. Nie każdy przepada za tą przyprawą.
Z dzieciństwa pamiętam cukierki anyżowe. Ja lubię herbatę z
anyżem, kupuję w sklepie ze zdrową żywnością. Dodaję do
ciastek oraz pierników. Anyż działa przeciwgorączkowo i przeciw
wymiotnie. Warto go mieć w domowej apteczce. Korzystajmy z darów
natury.a
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz