poniedziałek, 27 kwietnia 2020

W deszczowy dzień

Padał deszcz więc siedziałem z wnuczką w domu. Córka poszła do pracy. Wymyślałem rużne zabawy. Graliśmy w chińczyka, układaliśmy puzle. Zachciało nam się słodkiego więc z pomocą wnuczki zrobiłem Japońskie ciasteczka mochi z nadzieniem wafelkowymz przepisu ze strony Doktora Gerarda. Do południa ten deszczowy dzień nam szypko zleciał.Curka po pracy po drodze kupiła biszkopty Pasja wiśniowa Od firmy Doktora Gerarda, które u mnie w domu wszyscy bardzo lubią. Składniki • 100 g glutenowej mąki ryżowej • 160 ml wody • Dwie łyżki cukru pudru • Zielona herbata matcha • Wafelki Pryncypałki classic • Wafelki Maltikeks w czekoladzie mlecznej • Skrobia ziemniaczana Sposób przygotowania Do szklanej miski dodaj mąkę, cukier i wodę. Dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Luźno przykryj folią i wstaw do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty (600V). Po tym czasie energicznie przemieszaj masę drewnianą łyżką (warto zwilżyć ścianki miski wodą). Ponownie przykryj folią i piecz jeszcze minutę. Wymieszaj raz jeszcze. Przełóż gotową masę na talerz i dokładnie obtocz w skrobi, żeby mochi nie kleiło się do rąk. Poczekaj aż wystygnie. Aby uzyskać zielone mochi, w pierwszym etapie w wodzie należy rozpuścić łyżeczkę zielonej herbaty i dodać do suchych składników. Wafelki Pryncypałki rozgnieć w misce na w miarę jednolitą masę. Możesz dodać odrobinę wody aby nadać jej plastyczności. Z masy uformuj niewielkie kulki i wstaw na kilka minut do zamrażalnika, żeby stężały. Ciasto z mąki ryżowej rozpłaszcz na dłoni, na środku umieść kulkę z wafelków i szczelnie zawiń. W mniejszych mochi można umieścić ciasteczka Maltikeks. Deser smakuje świetnie w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzony

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz