Kto z Was chrupiąc słodkie
ciasteczko zastanawiał się jak i z czego taka przekąska powstaje? Na pewno
każdy i nie raz. Myśląc o ciastach i ciasteczkach pierwsze skojarzenie obok
cukru i jajek to mąka właśnie. Ale zaraz: mąka nie oznacza zawsze to samo. Jest
wiele rodzajów i typów mąki. Tak dla przykładu mąka typu 450 to tak zwana mąka
tortowa. Jest to typ mąki powstały z ziaren pszenicy oczyszczonych z zewnętrznej
warstwy. Ten typ mąki jest doskonały i wręcz niezastąpiony do lekkich ciast – puszystych
biszkoptów, ciast półkruchych. Jednak przez to oczyszczenie, mąka została
pozbawiona wartości odżywczych, których jak wiemy jest najwięcej w łupinie a
nie bielmie. Dlatego warte uwagi są inne typy mąki, które przez nieco inne właściwości
są dobre do innych wypieków. Na przykład do ciast drożdżowych używa się mąki:
typu 500, 600, czy też 650. Natomiast mąki o jeszcze wyższym oznaczeniu to już
mąki przeznaczone do wypieku chleba lub pizzy. Dla łasuchów – to wiadomo mąka
tortowa na leciutkie wypieki lub krupczatka typu 500 na kruche ciasta i
ciasteczka oraz babki. Chociaż ostatnio coraz częściej do ciast i ciasteczek używa
się mąki pełnoziarnistej. Moje ulubione to ciasteczka pełnoziarniste wit’AM Dr
Gerard. Wśród kruchych i delikatnych biszkopcików – to wyśmienite biszkopty
Pasja Wiśniowa lub ciastka Kremówka Dekorowana Śmietankowo-Morelowa. Mniam.
Natomiast kruche herbatniki to Markizy Mafijne lub draże. U Dr Gerarda każdy
znajdzie coś dla siebie – lekkie biszkopty i kruche ciasteczka i te pełnoziarniste
śniadaniowe ciasteczka w stylu fit. Tak więc każde ciasteczko, każda słodycz to
inna historia, ale zawsze wymarzona chwila dla Ciebie – chwila relaksu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz