wtorek, 28 kwietnia 2020

Każde ciasteczko to inna historia


Kto z Was chrupiąc słodkie ciasteczko zastanawiał się jak i z czego taka przekąska powstaje? Na pewno każdy i nie raz. Myśląc o ciastach i ciasteczkach pierwsze skojarzenie obok cukru i jajek to mąka właśnie. Ale zaraz: mąka nie oznacza zawsze to samo. Jest wiele rodzajów i typów mąki. Tak dla przykładu mąka typu 450 to tak zwana mąka tortowa. Jest to typ mąki powstały z ziaren pszenicy oczyszczonych z zewnętrznej warstwy. Ten typ mąki jest doskonały i wręcz niezastąpiony do lekkich ciast – puszystych biszkoptów, ciast półkruchych. Jednak przez to oczyszczenie, mąka została pozbawiona wartości odżywczych, których jak wiemy jest najwięcej w łupinie a nie bielmie. Dlatego warte uwagi są inne typy mąki, które przez nieco inne właściwości są dobre do innych wypieków. Na przykład do ciast drożdżowych używa się mąki: typu 500, 600, czy też 650. Natomiast mąki o jeszcze wyższym oznaczeniu to już mąki przeznaczone do wypieku chleba lub pizzy. Dla łasuchów – to wiadomo mąka tortowa na leciutkie wypieki lub krupczatka typu 500 na kruche ciasta i ciasteczka oraz babki. Chociaż ostatnio coraz częściej do ciast i ciasteczek używa się mąki pełnoziarnistej. Moje ulubione to ciasteczka pełnoziarniste wit’AM Dr Gerard. Wśród kruchych i delikatnych biszkopcików – to wyśmienite biszkopty Pasja Wiśniowa lub ciastka Kremówka Dekorowana Śmietankowo-Morelowa. Mniam. Natomiast kruche herbatniki to Markizy Mafijne lub draże. U Dr Gerarda każdy znajdzie coś dla siebie – lekkie biszkopty i kruche ciasteczka i te pełnoziarniste śniadaniowe ciasteczka w stylu fit. Tak więc każde ciasteczko, każda słodycz to inna historia, ale zawsze wymarzona chwila dla Ciebie – chwila relaksu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz