środa, 22 kwietnia 2020

Którą mąkę wybrać?


Którą mąkę wybrać?

Na sklepowych półkach ą się rozmaite gatunki mąk jak tortowa, krupczatka, luksusowa, orkiszowa czy pszenna. Wszystkie te maki nią się tak zwanym stopniem przemiału przez co mają różną barwę. Jaką z nich wybrać? Która najlepiej nada się do pieczenia babek, placków czy naleśników? Najbardziej uniwersalną i najczęściej przez nas używaną w naszej kuchni jest mąka pszenna. I od niej zacznę. Oczywiście otrzymujemy ją z pszenicy. Mąkę wyróżniamy na dwa typy wymiału. Mąkę szklistą czyli ziarnistą na przykład krupczatkę dobrą do pieczenia biszkoptu, ciast kruchych czy babek oraz mąkę gładką, czyli mączystą na przykład wrocławską do ciast drożdżowych, makaronów, naleśników. Mąka luksusowa do wypieków drożdżowych, zasmażek. Do gatunku mąki pszennej należy e mąka orkiszowa. Ostatnio bardzo modna a szczególnie wyroby z tej właśnie mąki. Na pewno jest łatwiej przyswajalna, ułatwia trawienie oraz jest dobry źródłem błonnika, wpływa korzystnie na poziom cholesterolu. Polecana jest w diecie dla ochrony naszego serca. Także z tego rodzaju mąki upieczemy zdrowe, pyszne bułeczki, ciastka i przygotujemy zdrową pizzę. A mąka jaglana i kukurydziana? Właśnie z tego typu mąki są pieczone ciastka firmy dr Gerard z burakiem i kalafiorem Dell Grano. A możemy je kupić w sieci sklepów Żabka. Podam link do strony gdzie możemy o nich poczytać: http://poradnikhandlowca.com.pl/artykuly/ciastko-z-kalafiorem-i-burakiem-w-zabce/


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz