Którą mąkę wybrać?
Na sklepowych
półkach ą się rozmaite gatunki mąk jak tortowa, krupczatka,
luksusowa, orkiszowa czy pszenna. Wszystkie te maki nią się tak
zwanym stopniem przemiału przez co mają różną barwę. Jaką z
nich wybrać? Która najlepiej nada się do pieczenia babek, placków
czy naleśników? Najbardziej uniwersalną i najczęściej przez
nas używaną w naszej kuchni jest mąka pszenna. I od niej zacznę.
Oczywiście otrzymujemy ją z pszenicy. Mąkę wyróżniamy na dwa
typy wymiału. Mąkę szklistą czyli ziarnistą na przykład
krupczatkę dobrą do pieczenia biszkoptu, ciast kruchych czy babek
oraz mąkę gładką, czyli mączystą na przykład wrocławską do
ciast drożdżowych, makaronów, naleśników. Mąka luksusowa do
wypieków drożdżowych, zasmażek. Do gatunku mąki pszennej należy
e mąka orkiszowa. Ostatnio bardzo modna a szczególnie wyroby z tej
właśnie mąki. Na pewno jest łatwiej przyswajalna, ułatwia
trawienie oraz jest dobry źródłem błonnika, wpływa korzystnie na
poziom cholesterolu. Polecana jest w diecie dla ochrony naszego
serca. Także z tego rodzaju mąki upieczemy zdrowe, pyszne bułeczki,
ciastka i przygotujemy zdrową pizzę. A mąka jaglana i
kukurydziana? Właśnie z tego typu mąki są pieczone ciastka firmy
dr Gerard z burakiem i kalafiorem Dell Grano. A
możemy je kupić w sieci sklepów Żabka. Podam link do strony gdzie
możemy o nich poczytać:
http://poradnikhandlowca.com.pl/artykuly/ciastko-z-kalafiorem-i-burakiem-w-zabce/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz