czwartek, 23 kwietnia 2020
Czy typ mąki ma znaczenie dla smaku i jakości wypieków, ciastek?
Czy typ mąki ma znaczenie dla smaku i jakości wypieków, ciastek?
Na rynku mamy dostępne różne mąki, które mają różne zastosowania.
Typ mąki zależy od tego jak ona została zmielona i czy zawiera pozostałości po ziarnie.
Mąka, która jest bardzo drobno zmielona i nie posiada żadnych zaniemczysz, czyli składa się z bielma ziarna to ma niższy typ.
Najbardziej popularna to mąka typ 450 -tzw. tortowe i typ: 500 -tzw. mąki krupczatki.
Te mąki są bardzo delikatne i właśnie z nich są wyśmienite ciasta biszkoptowe, cista francuskie, ciasta kruche i półkruche.
Smak ciasta zapewne jest też uzależniony od mąki, o czym nieraz się przekonała moja córka. Od pewnego czasu, kiedy ma zamiar coś upiec, to poszukuje w sklepach mąkę zamojską. Kiedy właśnie z tej mąki upiecze ciacho, to zawsze jej wyrośnie, a smakuje wyśmienicie.
Zapewne nie bez znaczenia jest z jakiego ziarna ta mąka jest zmielona.
Polecam bardzo wszystkim właśnie tą mąkę zamojską, a ciasta zapewne będą wspaniałe. Kiedyś za moich dziecinnych lat to pamiętam mąkę, która była zmielona we młynie z własnego ziarna pszenicy. Te cista, które z niej były wypieczone, to palce lizać. Kto miał okazję jeść takie ciasta to zapewne się ze mną zgodzi.
Obecnie to takimi mąkami to się nie przejmuję, bo idę do sklepu i gdy tylko mam ochotę to kupuję słodycze Dr Gerarda. Mam smak na biszkopt to nie szukam mąki odpowiedniej tylko sięgam po Biszkopty Pasja wiśniowe -Dr Gerarda i smak zawsze jest wyśmienity.
Zachce mi się kruchego ciasta, to sięgam po ciastka wielozbożowe Dr Gerard Deli Grano w wersji z kalafiorem lub z burakiem. Wybór zależy od tego na jakie ciasteczko mam chęć, a nie muszę się zastanawiać jaką mąkę kupić, by ciasto było smaczne i miało odpowiednią konsystencję, by wyrosło.
Taki wybór właśnie mi odpowiada.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz