czwartek, 23 kwietnia 2020

Czy typ mąki ma znaczenie dla smaku i jakości wypieków, ciastek?



    Czy typ mąki ma znaczenie dla smaku i jakości wypieków, ciastek?

   Na rynku mamy dostępne różne mąki, które mają różne zastosowania.
Typ mąki zależy od tego  jak ona została zmielona i czy zawiera pozostałości po ziarnie.
Mąka, która jest bardzo drobno zmielona i nie posiada żadnych zaniemczysz, czyli składa się  z bielma ziarna to ma niższy typ.
Najbardziej popularna to mąka typ  450 -tzw. tortowe i typ: 500 -tzw. mąki krupczatki.
 Te mąki są bardzo delikatne i właśnie z nich są wyśmienite ciasta biszkoptowe, cista francuskie, ciasta kruche i półkruche.
  Smak ciasta zapewne jest też uzależniony od mąki, o czym nieraz się przekonała moja córka.  Od pewnego czasu, kiedy ma zamiar coś upiec, to poszukuje w sklepach mąkę zamojską.  Kiedy właśnie z tej mąki upiecze ciacho, to zawsze jej wyrośnie, a smakuje wyśmienicie.
   Zapewne nie bez znaczenia jest z jakiego ziarna ta mąka jest zmielona.
Polecam bardzo wszystkim właśnie tą mąkę zamojską, a ciasta zapewne będą wspaniałe.  Kiedyś za moich dziecinnych lat to pamiętam mąkę, która była zmielona we młynie z własnego ziarna pszenicy. Te cista, które z niej były   wypieczone, to palce lizać. Kto miał okazję jeść takie ciasta to zapewne się ze mną zgodzi.
Obecnie to takimi mąkami to się nie przejmuję, bo idę do sklepu i gdy tylko mam ochotę to kupuję słodycze Dr Gerarda. Mam smak na biszkopt to nie szukam mąki odpowiedniej tylko sięgam po Biszkopty Pasja wiśniowe -Dr Gerarda i smak zawsze jest wyśmienity.
Zachce mi się kruchego ciasta, to sięgam  po ciastka wielozbożowe Dr Gerard Deli Grano w wersji z kalafiorem lub z burakiem. Wybór zależy od tego na jakie ciasteczko mam chęć, a nie muszę się zastanawiać jaką mąkę kupić, by ciasto było smaczne i miało odpowiednią konsystencję, by wyrosło.
   Taki wybór właśnie mi odpowiada.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz