Połączenie kruchego ciasta kakaowego z kajmakową masą serową, pianką śmietankową, biszkoptami i galaretką idealnie pasuje na różne okazje czy tak po prostu dzisiaj albo jutro do kawki lub herbatki. Po prostu pychotka. Spróbujecie? Oto potrzebne składniki:
Ciasto
-10 dag masła lub margaryny
-3/4 szklanki mąki tortowej
-2 łyżki kakao
-1 jajko
-pół szklanki cukru pudru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
-1 kg sera na sernik
-pół szklanki cukru
-5 jajek
-2 budynie waniliowe (bez cukru)
-15 dag masła lub margaryny
-3/4 szklanki rodzynek
-30 dag masy kajmakowej
-1 cukier wanilinowy
Śmietankowa pianka
-1 bita śmietana w proszku
-150 ml zimnego mleka
-2 płaskie łyżeczki żelatyny
-5 łyżek gorącej wody
-2 śmietan-fixy
Dodatkowo
-biszkopty Pasja wiśniowa od Dr Gerard około 24 sztuki
-2 galaretki wiśniowe
-3 szklanki gorącej wody
Sposób przygotowania: ciasto: z podanych składników zagniatam ciasto, wałkuję i przekładam do blaszki (około 24/35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwam widelcem i wkładam do lodówki. Masa serowa: margarynę ucieram z cukrami, dodaję po jednym żółtku i dalej ucieram, wsypuję budynie, dodaję ser, kajmak i dokładnie ucieram. Na koniec dodaję ubitą pianę z białek, wsypuję rodzynki i mieszam. Tak przygotowaną masę serową przekładam na kruche ciasto i piekę około 65 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu studzę. Bitą śmietanę w proszku ubijam, dodaję fixy i nadal ubijam. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie, przestudzoną wlewam do śmietanki i miksuję. Piankę wykładam na sernik. Wkładam do lodówki do stężenia. Na śmietance układam biszkopty od Dr Gerarda (w równych odstępach). Galaretki rozpuszczam w gorącej wodzie i studzę. Tężejące wykładam na biszkopty i wkładam do lodówki do całkowitego stężenia. Do przygotowania wykorzystajcie wyłącznie słodycze od Dr Gerarda. Są po prostu najlepsze. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz