Jutro organizuje wieczorne spotkanie z córkami na
oglądanie filmów i babskie rozmowy. Robimy to raz na jakiś czas, aby nadal,
mimo odległości być z sobą blisko. Z tej okazji każda z nas przygotowuje coś
smacznego lub kupuje fajną przekąskę jeśli nie zdąży sama nic przygotować. Tym
razm przygotowałam Japońskie ciasteczka mochi z nadzieniem wafelkowym,
przepis na nie znalazłam na stronie dr Gerarda, wygląda bardzo smacznie, sama
jestem ciekawa jak smakuje.
Składniki
- 100 g glutenowej mąki ryżowej
- 160 ml wody
- Dwie łyżki cukru pudru
- Zielona herbata matcha
- Wafelki Pryncypałki classic
- Wafelki Maltikeks w czekoladzie
mlecznej
- Skrobia ziemniaczana
Sposób przygotowania
Do szklanej miski dodaj mąkę, cukier i wodę. Dokładnie
wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Luźno przykryj folią i wstaw do
kuchenki mikrofalowej na 2 minuty (600V). Po tym czasie energicznie przemieszaj
masę drewnianą łyżką (warto zwilżyć ścianki miski wodą). Ponownie przykryj
folią i piecz jeszcze minutę. Wymieszaj raz jeszcze. Przełóż gotową masę na
talerz i dokładnie obtocz w skrobi, żeby mochi nie kleiło się do rąk. Poczekaj
aż wystygnie.
Aby uzyskać zielone mochi, w pierwszym etapie w wodzie należy rozpuścić
łyżeczkę zielonej herbaty i dodać do suchych składników.
Wafelki Pryncypałki rozgnieć w misce na w miarę jednolitą masę. Możesz dodać
odrobinę wody aby nadać jej plastyczności. Z masy uformuj niewielkie kulki i
wstaw na kilka minut do zamrażalnika, żeby stężały.
Ciasto z mąki ryżowej rozpłaszcz na dłoni, na środku umieść kulkę z wafelków i
szczelnie zawiń.
W mniejszych mochi można umieścić ciasteczka Maltikeks.
Deser smakuje świetnie w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzony
Aby uzyskać zielone mochi, w pierwszym etapie w wodzie należy rozpuścić łyżeczkę zielonej herbaty i dodać do suchych składników.
Wafelki Pryncypałki rozgnieć w misce na w miarę jednolitą masę. Możesz dodać odrobinę wody aby nadać jej plastyczności. Z masy uformuj niewielkie kulki i wstaw na kilka minut do zamrażalnika, żeby stężały.
Ciasto z mąki ryżowej rozpłaszcz na dłoni, na środku umieść kulkę z wafelków i szczelnie zawiń.
W mniejszych mochi można umieścić ciasteczka Maltikeks.
Deser smakuje świetnie w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzony
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz