czwartek, 30 kwietnia 2020

Babski wieczór


Jutro organizuje wieczorne spotkanie z córkami na oglądanie filmów i babskie rozmowy. Robimy to raz na jakiś czas, aby nadal, mimo odległości być z sobą blisko. Z tej okazji każda z nas przygotowuje coś smacznego lub kupuje fajną przekąskę jeśli nie zdąży sama nic przygotować. Tym razm przygotowałam Japońskie ciasteczka mochi z nadzieniem wafelkowym, przepis na nie znalazłam na stronie dr Gerarda, wygląda bardzo smacznie, sama jestem ciekawa jak smakuje.

Składniki
  • 100 g glutenowej mąki ryżowej
  • 160 ml wody
  • Dwie łyżki cukru pudru
  • Zielona herbata matcha
  • Wafelki Pryncypałki classic
  • Wafelki Maltikeks w czekoladzie mlecznej
  • Skrobia ziemniaczana
Sposób przygotowania
Do szklanej miski dodaj mąkę, cukier i wodę. Dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Luźno przykryj folią i wstaw do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty (600V). Po tym czasie energicznie przemieszaj masę drewnianą łyżką (warto zwilżyć ścianki miski wodą). Ponownie przykryj folią i piecz jeszcze minutę. Wymieszaj raz jeszcze. Przełóż gotową masę na talerz i dokładnie obtocz w skrobi, żeby mochi nie kleiło się do rąk. Poczekaj aż wystygnie.
Aby uzyskać zielone mochi, w pierwszym etapie w wodzie należy rozpuścić łyżeczkę zielonej herbaty i dodać do suchych składników.
Wafelki Pryncypałki rozgnieć w misce na w miarę jednolitą masę. Możesz dodać odrobinę wody aby nadać jej plastyczności. Z masy uformuj niewielkie kulki i wstaw na kilka minut do zamrażalnika, żeby stężały.
Ciasto z mąki ryżowej rozpłaszcz na dłoni, na środku umieść kulkę z wafelków i szczelnie zawiń.
W mniejszych mochi można umieścić ciasteczka Maltikeks.
Deser smakuje świetnie w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzony

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz