U cioci na urodzinach
Nasza ciocia jest ogromnym łacuchem uwielbia słodycze od dr.
Gerarda. Więc jako prezęt na swoje
urodziny otrzymała biszkopty pasja wiśniowa, pręcy torcik, ciastka kremówka
dekorowana śmietankowo morelowa i wiele innych słodyczy od dr. Gerarda, które
ciocia uwielbia. Pojawiło się tagrze wspaniałe ciasto na gościnnym stole:
townica 24 cm
Przelicznik
miar i wag
Składniki
✓ kruche ciastka
200 gramów
✓Kostka do pieczenia Kasia
250 gramów
✓ czekolada deserowa od dr. Gerarda
150 gramów
✓ czekolada mleczna
150 gramów
✓ czekolada biała od dr. Gerarda
200 gramów
✓ śmietana 36%
1200 mililitrów
✓ żelatyna
6 łyżeczek
✓ woda
1 szklanka
✓ kakao lub starta czekolada do posypania
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciastka kruszymy ręcznie lub miksujemy blenderem i mieszamy
ze 100 g roztopionej kostki do pieczenia Kasia. Całość zagniatamy i wyklejamy
ciastem spód tortownicy. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Krok 2
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę deserową z kostką do
pieczenia Kasia (50 g).
Krok 3
W mniejszej misce mieszamy 2 łyżeczki żelatyny z 1/3
szklanki wody. Kiedy żelatyna napęcznieje, podgrzewamy ją w gorącej kąpieli.
Krok 4
Ubijamy 400 ml śmietany, ale nie na sztywno. Dodajemy 2-3
łyżki śmietany do podgrzanej żelatyny, mieszamy i dodajemy wszystko do
roztopionej czekolady i mieszamy z ubitą śmietaną.
Krok 5
Gotową masę przelewamy na kruchy spód do formy i odstawiamy
do lodówki na 15-20 minut, aby stężało. W tym czasie przygotowujemy kolejne
warstwy czekolady – najpierw mleczną, a na koniec białą. Mus powinien być
gotowy po 2-3 godzinach, ale najlepiej zostawić go w lodówce na całą noc. Przed
podaniem deser posypujemy kakao lub startą czekoladą
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz