sobota, 25 kwietnia 2020

U cioci na urodzinach


U cioci na urodzinach

 

Nasza ciocia jest ogromnym łacuchem uwielbia słodycze od dr. Gerarda.  Więc jako prezęt na swoje urodziny otrzymała biszkopty pasja wiśniowa, pręcy torcik, ciastka kremówka dekorowana śmietankowo morelowa i wiele innych słodyczy od dr. Gerarda, które ciocia uwielbia. Pojawiło się tagrze wspaniałe ciasto na gościnnym stole:

 

townica 24 cm

 

 

 

Przelicznik

 miar i wag

 

 

Składniki

 

 

 

 

 

kruche ciastka

 

 200 gramów

 

 

 

 

Kostka do pieczenia Kasia

 

 250 gramów

 

 

 

 

czekolada deserowa od dr. Gerarda

 

 150 gramów

 

 

 

 

czekolada mleczna

 

 150 gramów

 

 

 

 

czekolada biała od dr. Gerarda

 

 200 gramów

 

 

 

 

śmietana 36%

 

 1200 mililitrów

 

 

 

 

żelatyna

 

 6 łyżeczek

 

 

 

 

woda

 

 1 szklanka

 

 

 

 

kakao lub starta czekolada do posypania

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie krok po kroku

 

 

 

 

Krok 1

 

Ciastka kruszymy ręcznie lub miksujemy blenderem i mieszamy ze 100 g roztopionej kostki do pieczenia Kasia. Całość zagniatamy i wyklejamy ciastem spód tortownicy. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

 

 

 

Krok 2

 

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę deserową z kostką do pieczenia Kasia (50 g).

 

 

 

Krok 3

 

W mniejszej misce mieszamy 2 łyżeczki żelatyny z 1/3 szklanki wody. Kiedy żelatyna napęcznieje, podgrzewamy ją w gorącej kąpieli.

 

 

 

Krok 4

 

Ubijamy 400 ml śmietany, ale nie na sztywno. Dodajemy 2-3 łyżki śmietany do podgrzanej żelatyny, mieszamy i dodajemy wszystko do roztopionej czekolady i mieszamy z ubitą śmietaną.

 

 

 

Krok 5

 

Gotową masę przelewamy na kruchy spód do formy i odstawiamy do lodówki na 15-20 minut, aby stężało. W tym czasie przygotowujemy kolejne warstwy czekolady – najpierw mleczną, a na koniec białą. Mus powinien być gotowy po 2-3 godzinach, ale najlepiej zostawić go w lodówce na całą noc. Przed podaniem deser posypujemy kakao lub startą czekoladą

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz