piątek, 17 kwietnia 2020

Przyprawy w cukiernictwie


Wanilia, cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, goździki, kardamon – te przyprawy można znaleźć w niemal każdej kuchni na stałe. Są to podstawowe przyprawy używane do wypieków i słodkich deserów. Nie ważne na jaki słodki przysmak masz dzisiaj ochotę, na pewno do przygotowania tegoż rarytasu będziesz potrzebować którejś z powyższych przypraw. To przyprawy nadają wypiekom i deserom konkretny smak i aromat, dodają oryginalnego charakteru potrawom. Często oprócz właściwości zapachowych i smakowych mają także pozytywny wpływ na organizm, tak jak na przykład imbir lub kardamon mają korzystny wpływ na trawienie. Marta zawsze pamięta o tych wszystkich przyprawach, dbając by zawsze były na stanie jej małej, aczkolwiek praktycznej kuchni. Dziewczyna lubi gotować a zwłaszcza piec ciasta, przygotowywać desery, których sama jest największą wielbicielką, chociaż nie tylko ona. Dzisiaj wyczarowała właśnie ciasto budyniowe z drażami Maltikeks Dr Gerarda i tu także nie obyło się bez przyprawy a mianowicie chodzi tu konkretnie o cukier waniliowy. Tak, cukier waniliowy – pochodzenia naturalnego lub też wanilinowy – pozyskiwany syntetycznie – to najbardziej powszechna przyprawa, która ma bardzo szerokie zastosowanie w cukiernictwie. Stosujemy ją do ciast, ciasteczek, tortów, kremów, serników, naleśników, likierów, lodów, czekolady i innych deserów ze względu na wyjątkowy aromat, który uszlachetnia zapach tych wszystkich wyrobów. A dzisiaj w mieszkaniu pachnie wanilią i jest to bardzo przyjemny zapach – przywodzący na myśl same przyjemne skojarzenia – chociażby słodycze Dr Gerarda.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz