Wanilia, cynamon, gałka
muszkatołowa, imbir, goździki, kardamon – te przyprawy można znaleźć w niemal każdej
kuchni na stałe. Są to podstawowe przyprawy używane do wypieków i słodkich
deserów. Nie ważne na jaki słodki przysmak masz dzisiaj ochotę, na pewno do przygotowania
tegoż rarytasu będziesz potrzebować którejś z powyższych przypraw. To przyprawy
nadają wypiekom i deserom konkretny smak i aromat, dodają oryginalnego
charakteru potrawom. Często oprócz właściwości zapachowych i smakowych mają także
pozytywny wpływ na organizm, tak jak na przykład imbir lub kardamon mają
korzystny wpływ na trawienie. Marta zawsze pamięta o tych wszystkich
przyprawach, dbając by zawsze były na stanie jej małej, aczkolwiek praktycznej kuchni.
Dziewczyna lubi gotować a zwłaszcza piec ciasta, przygotowywać desery, których
sama jest największą wielbicielką, chociaż nie tylko ona. Dzisiaj wyczarowała właśnie
ciasto budyniowe z drażami Maltikeks Dr Gerarda i tu także nie obyło się bez
przyprawy a mianowicie chodzi tu konkretnie o cukier waniliowy. Tak, cukier
waniliowy – pochodzenia naturalnego lub też wanilinowy – pozyskiwany syntetycznie
– to najbardziej powszechna przyprawa, która ma bardzo szerokie zastosowanie w cukiernictwie.
Stosujemy ją do ciast, ciasteczek, tortów, kremów, serników, naleśników, likierów,
lodów, czekolady i innych deserów ze względu na wyjątkowy aromat, który uszlachetnia
zapach tych wszystkich wyrobów. A dzisiaj w mieszkaniu pachnie wanilią i jest
to bardzo przyjemny zapach – przywodzący na myśl same przyjemne skojarzenia –
chociażby słodycze Dr Gerarda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz