Co roku 11 listopada obchodzimy święto Niepodległości. To dla Polaków ważne wydarzenie. W tym roku przypada 102 rocznica niepodległości. Ze względu na panującą pandemie zorganizowano przejazd autami, motorami. W ubiegłych latach odbywały się pochody, koncerty patriotyczne oraz biegi niepodległościowe. Dla uczczenia tego święta wystawiamy flagę na balkon. Także mój mąż Marcin obchodzi imieniny. Z tej okazji upiekłam wcześniej ciasto, które bardzo gościom smakowało. Dlatego podaje przepis.
Składniki na ciasto
5 jaj, 3 szk. mąki pszennej, 150 g sztucznego miodu, płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika, łyżeczka kakao, pół szk. pokrojonych orzechów. Wymieszać suche składniki. Żółtka oddzielić od białek. Następnie żółtka utrzeć z cukrem i miodem aż będzie prawie biała. Wsypać mąkę z dodatkami i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i przełożyć do ciasta. Upiec dwa cienkie ciasta w 180 stopni około 25 minut.
Masa
2 budynie śmietankowe, 2 galaretki cytrynowe. Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu. Do gorącej masy wsypać galaretki i mieszać do rozpuszczenia.
Dodatkipowidła śliwkowe, paluszki kremowe produkcji Dr. Gerarda.
Wykonanie blat
pierwszego ciasta posmarowałam powidłami własnej roboty. Potem wyłożyłam połowę
masy budyniowej. Na masę ułożyłam ciastka kremowe. Następnie resztę masy wyłożyłam na ciastka. To wszystko przykryłam drugim
ciastem. Wierzch posmarowałam polewą kakaową i posypałam wiórkami kokosowymi. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz