Córka pracując w przedszkolu obchodzi przeróżne dziwne święta ze swoimi dziećmi, np.. 25 listopada obchodziła dzień pluszowego misia, każde z dzieci musiało przynieść swojego ulubionego miśka bądź bajki z misiem w roli głównej. Córka poprosiła mnie abym przygotowała dla niej słodką przekąskę, ponieważ sama nie lubi przesiadywania w kuchni. Znalazłam pomysł na stronie dr Gerarda: PUDEŁECZKA AGRESTOWE oraz Tartaletki wit’Am
- PUDEŁECZKA AGRESTOWE
Składniki
- ciasteczka agrestowe dr Gerard
- 200 ml śmietany kremówki
- cukier puder
- kwaśna konfitura domowa lub owoce sezonowe
Sposób przygotowania
Deser z ciasteczek agrestowych z kremem śmietanowym i kwaśną konfiturą
Krawędzie ciasteczek lekko roztopić palnikiem gazowym tak by łatwiej się sklejały (można to zrobić również dłońmi lub nad kuchenką gazową) następnie skleić z nich małe pudełka. Odstawić do stężenia (można w lodówce). Przygotować krem, śmietankę ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Uzupełniać pudełka kremem na przemian z konfiturą, ozdobić listkami z czekolady, wiórkami czekoladowymi lub owocami sezonowymi.
- Tartaletki wit’Am
Składniki
- 200g ciasteczek wit’Am śliwkowych dr Gerard
- 60g masła
- 250g/ opakowanie serka typu philadelphia
- sok z połowy cytryny
- 3-4 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
Ciastka dobrze pokruszyć, masło rozpuścić, następnie połączyć ciastka z masłem, dobrze wymieszać. Foremki wysmarować masłem, wyłożyć przygotowana masą, dobrze docisnąć i schłodzić w lodówce.
Serek ubić
mikserem, następnie dodać cukier puder oraz sok z cytryny i jeszcze chwilę
ubijać. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego. Wyjąć schłodzone
ciasteczka, ostrożnie wyciągnąć je z foremek. Nakładać krem za pomocą
największej końcówki rękawa cukierniczego.
Całość ozdobić świeżymi owocami sezonowymi lub ulubioną konfiturą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz