poniedziałek, 30 listopada 2020

Dzień pluszowego misia.

 

Córka pracując w przedszkolu obchodzi przeróżne dziwne święta ze swoimi dziećmi, np.. 25 listopada obchodziła dzień pluszowego misia, każde z dzieci musiało przynieść swojego ulubionego miśka bądź bajki z misiem w roli głównej. Córka poprosiła mnie abym przygotowała dla niej słodką przekąskę, ponieważ sama nie lubi przesiadywania w kuchni. Znalazłam pomysł na stronie dr Gerarda: PUDEŁECZKA AGRESTOWE oraz  Tartaletki wit’Am

- PUDEŁECZKA AGRESTOWE

Składniki

  • ciasteczka agrestowe dr Gerard
  • 200 ml śmietany kremówki
  • cukier puder
  • kwaśna konfitura domowa lub owoce sezonowe

Sposób przygotowania

Deser z ciasteczek agrestowych z kremem śmietanowym i kwaśną konfiturą

Krawędzie ciasteczek lekko roztopić palnikiem gazowym tak by łatwiej się sklejały (można to zrobić również dłońmi lub nad kuchenką gazową) następnie skleić z nich małe pudełka. Odstawić do stężenia (można w lodówce). Przygotować krem, śmietankę ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Uzupełniać pudełka kremem na przemian z konfiturą, ozdobić listkami z czekolady, wiórkami czekoladowymi lub owocami sezonowymi.

 

- Tartaletki wit’Am

Składniki

  • 200g ciasteczek wit’Am śliwkowych dr Gerard
  • 60g masła
  • 250g/ opakowanie serka typu philadelphia
  • sok z połowy cytryny
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

Ciastka dobrze pokruszyć, masło rozpuścić, następnie połączyć ciastka z masłem, dobrze wymieszać. Foremki wysmarować masłem, wyłożyć przygotowana masą, dobrze docisnąć i schłodzić w lodówce.

Serek ubić mikserem, następnie dodać cukier puder oraz sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijać. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego. Wyjąć schłodzone ciasteczka, ostrożnie wyciągnąć je z foremek. Nakładać krem za pomocą największej końcówki rękawa cukierniczego.
Całość ozdobić świeżymi owocami sezonowymi lub ulubioną konfiturą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz