poniedziałek, 30 listopada 2020

Sąsiadka na kawie

 

            Dziś wpadła do mnie sąsiadka na kawę z przepysznym ciastem. Dawno się nie widziałyśmy a więc tematy do rozmowy się nie kończyły. Na koniec jednak zapytałam ją o przepis na to ciasto. Bardzo zaskoczyła mówiąc mi,  że znalazła go na stronie internetowej dr Gerarda. Z przyjemnością mi przesłała przepis, k tory zamieszczam tutaj.

Składniki

  • opakowanie Precelków w czekoladzie dr Gerard
  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 50 g masła
  • 40 g czekolady

Krem:

  • 200 g masła orzechowego
  • spora szczypta soli
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Krem czekoladowy:

  • 100g czekolady mlecznej
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 250 ml śmietanki kremówki

 

Sposób przygotowania

Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ciasteczka dobrze pokruszyć. Połączyć rozdrobnione ciastka z masłem i czekoladą, następnie wyłożyć do wysmarowanej masłem okrągłej tortownicy. Dobrze docisnąć i schłodzić.

Śmietankę ubić na sztywną pianę, mascarpone lekko ubić na „puch”. Dodawać mascarpone do ubitej śmietanki – ciągle mieszając, następnie dodawać kolejno sól, cukier i masło orzechowe.

Czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie dobrze schłodzić i ubijać jak zwykłą słodką śmietankę.

Na przygotowany precelkowy spód wyłożyć krem orzechowy, następnie czekoladowy. Całość ozdobić preclami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz