Biszkopty
-8 jajek
-2 łyżki kakao
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3/4 szklanki cukru
-cukier wanilinowy
Masa
-3 budynie śmietankowe po 40 g
-4 szklanki mleka
-3/4 szklanki cukru pudru
-250 g margaryny
Dodatkowo
-4 łyżki dżemu truskawkowego
-1 tabliczka ulubionej czekolady
Sposób przygotowania: biszkopty: białka oddzielam od żółtek, ubijam na sztywną pianę, dodaję cukry i dokładnie miksuję, następnie dodaję po jednym żółtku i miksuję. Na końcu dodaję mąki z proszkiem oraz kakao i delikatnie mieszam. Ciasto dzielę na dwie części i wylewam do dwóch takich samych blaszek (około 25/35 cm). Piekę około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Masa: odlewam pół szklanki mleka, resztę gotuję, w odlanym mleku rozpuszczam budynie oraz cukier i wlewam na gotujące się mleko, gotuję mieszając do zgęstnienia. Margarynę ucieram na puszystą masę i dodaję stopniowo zimny budyń. Gotową masę dzielę na dwie części: większą i mniejszą. Złożenie: pierwszy biszkopt smaruję dżemem, układam ciastka Pałeczki kremowe (w małych odstępach), następnie wykładam większą część masy, nakrywam drugim biszkoptem i smaruję mniejszą częścią masy. Wierzch posypuję kawałeczkami czekolady. Podaję po schłodzeniu. Do przygotowania wykorzystajcie słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze, a wypieki zawsze przepyszne. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz