W dzisiejszych czasach, przez pandemię niestety nie możemy Andrzejek obchodzić tak jak byśmy chcieli. W zeszłym roku byliśmy z mężem na cudownym balu, na którym bawiliśmy się do białego rana a w tym roku musimy sami sobie zorganizować cudowny bal, na którym będziemy się bawić do białego rana. Mąż zajął się oprawą muzyczną i wystrojem a ja zajęłam się slodkim poczęstunkiem a zorganizowaniem wosku. Przygotowałam Tarta z owocami leśnymi na spodzie z ciasteczek wit’AM oraz Semifredo czekoladowo-śmietankowe z PryncyTorcikiem i drażami Maltikeks
- Tarta z owocami leśnymi na spodzie z ciasteczek wit’AM
Składniki
Spód:
- 300g bardzo drobno pokruszonych Ciasteczek wit’AM musli mleko czekolada dr Gerard
- 75g roztopionego masła + masło do wysmarowania formy
- 250ml śmietany kremówki
- 200g serka Mascarpone
- 3 czubate łyżki owoców leśnych (maliny, truskawki, jagody)
- listki mięty do dekoracji
Sposób przygotowania
Formę do tarty wysmarować masłem. Pozostałe masło roztopić, dokładnie wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami. Gotową masę wyłożyć do formy i mocno ugnieść. Piec w 180 stopniach przez 10 minut i odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę ubić na prawie sztywno, dodać cukier, serek Mascarpone i dokładnie wymieszać.
Gotowy krem wyłożyć na ostudzony spód, ułożyć na nim owoce i udekorować listkami mięty.
- Semifredo czekoladowo-śmietankowe z PryncyTorcikiem i drażami Maltikeks
Składniki
- PryncyTorcik dr Gerard
- Draże Maltikeks czekolada mleczna dr Gerard
- 1 opakowanie lodów śmietankowych w prostokątnym pudełku
- 1 opakowanie lodów czekoladowych w prostokątnym pudełku
- sezonowe owoce
Sposób przygotowania
Foremkę do keksu wyłożyć papierem do pieczenia, tak by papier wystawał ponad krawędź, na dno wysypać draże Maltikeks czekolada mleczna dr Gerad.
Na draże nałożyć warstwę lodów śmietankowych oraz czekoladowych – muszą być miękkie, ale nie roztopione, takie, by można było je pokroić (należy działać szybko, ponieważ wielokrotne rozmrażanie i zamrażanie jest niewskazane). Na końcu wcisnąć w lody PryncyTorciki tak, by stworzyły równą warstwę. Wstawić do zamrażarki na 2-3 godziny. Wyjąć deser z formy, pokroić w plastry i podawać udekorowane resztą draży i owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz