czwartek, 26 listopada 2020

Ciasto makowe

Bardzo pyszne ciasto makowe z masą jabłkową, pełnoziarnistymi ciastkami i masą budyniową z dodatkiem polewy czekoladowej na wierzchu. Do kawy w chłodne popołudnie w sam raz. Wypróbujecie? Oto potrzebne składniki:

Ciasto 
-6 jajek
-150 g cukru pudru
-400 g sparzonego i zmielonego maku
-1 łyżka kawy
-2 łyżki mąki
-1 łyżka maki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa
-1,5 kg jabłek
-3 łyżki cukru
-2 galaretki cytrynowe
-¼ szklanki wody

Masa budyniowa
-500 ml mleka
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżka mąki pszennej
-4 łyżki cukru
-1 jajko
-150 g masła lub margaryny

Dodatkowo
-Pełnoziarniste ciastka zbożowe Vit’am z jabłkami i rodzynkami od Dr Gerard opakowanie
-80 g czekolady mlecznej
-pół szklanki śmietany 30%

Sposób przygotowania: ciasto: mak, kawę, mąki, proszek mieszam. Żółtka ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę i dodaję pozostałe składniki. Wszystko miksuję, a na końcu łączę z ubitą na sztywno pianą z białek. Przekładam na blaszkę (około 25/40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piekę około 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przecinam na dwie części. Masa jabłkowa: ścieram jabłka, przekładam do garnka, podlewam wodą, wsypuję cukier i prażę, aż zmiękną. Następnie dodaję galaretki i mieszam do ich rozpuszczenia. Odstawiam do wystudzenia. Masa budyniowa: odlewam pół szklanki mleka, pozostałe mleko gotuję. Jajko i cukier miksuję na puszystą masę, wlewam odlane mleko i wsypuję mąki. Mieszankę wlewam do gotującego się mleka. Całość gotuję do zgęstnienia. Zimny budyń ucieram z masłem na puszystą masę. Przełożenie: na pierwszą część ciasta makowego wykładam tężejące jabłka, układam Pełnoziarniste ciastka zbożowe Vit’am (w niewielkich odstępach), nakładam masę budyniową i całość przykrywam drugim ciastem makowym. Wierzch dekoruję polewą (czekoladę rozpuszczam i mieszam ze śmietaną). Lubicie niepowtarzalne wypieki? Koniecznie przygotujcie. Polecam i życzę smacznego! Do przygotowania wykorzystałam słodycze Dr Gerarda, ponieważ są najpyszniejsze. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz