Moja kochana Cioteczka ma prawie 90 lat. Przyglądając się epidemii i obostrzeniom, postanowiła odwiedzić całą rodzinę, za nim Rząd pozamyka nas w domach. Od wielu, wielu lat wszyscy spotykaliśmy się u niej w drugie Święto. Nie mogła pozwolić sobie na brak spotkania z bliskimi. Pamiętam, że za dzieciaka na każdą okoliczność przygotowywała nam paczki, były owoce, ciastka, cukierki, potem pieniądze. W tym roku Cioteczka zadzwoniła, że odwiedzi nas w poniedziałek. Nie mieliśmy z tym żadnego problemu, nasze dzieci bardzo się ucieszyły. Poszliśmy na zakupy, aby przygotować jakieś ciasto. Jak zawsze kupiliśmy też czekoladki i słodycze „dr Gerard”. Szukając ciekawego przepisu w żony notatniku, wpadłem na Biały puch. Może sugerowałem się nazwą i tęsknotą za prawdziwą zimą. Taką z mrozem i dużą ilością śniegu. Oto przepis:
Składniki
- Herbatniki Listki lub Ring
- 50 g masła
- 3 jaja
- Łyżka kwaśnej śmietany
Składniki na mus
- Pół szklanki mleka (pełnego)
- 25 g cukru
- 4 listki żelatyny
- 240 g białej czekolady
- 530 ml śmietany 36 %
- 40 g cukru wanilinowego
Przygotowanie
Herbatniki „dr
Gerard” pokrusz, rozpuść masło, następnie dodaj je do ciastek i wymieszaj. Masę
wyłóż na tortownicę wyłożoną papierem. Włóż do rozgrzanego do 170 stopni
piekarnika. Piecz przez 10 minut. Śmietanę i jedno żółtko wymieszaj, następnie
wysmaruj upieczone herbatniki. Dalej piecz przez ok 3 minuty.
Żelatynę namocz.
Cukry i żółtka utrzyj na gładko. Mleko zagotuj, dodaj żółtka nie przestawaj
mieszać. Czekoladę połam i dodaj do mleka. Odciśnij żelatynę i również dodaj do
masy. Cały czas mieszając. Następnie ubij śmietanę na sztywno i dodaj do masy
czekoladowej. Wymieszaj aż powstanie gładki mus. Gotową masę wyłóż na spód z
herbatników. Odłóż do wystygnięcia.
Ten przysmak
można udekorować wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą, draże Maltikeks
można dodać do masy lub ułożyć na wierzch ciasta. Ten przepis daje nam dużo
możliwości poprawiania, dostosowywania do swoich gustów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz