czwartek, 12 listopada 2020

Specjalny deser.

Specjalny deser.

Deser na niepodległość jest oczywiście  w barwach biało-czerwonych. Wykorzystując  ciastka Pałeczki kremowe od Dr Gerarda jako bazę odrobinę zmodyfikowałam przepis Madame Edith  na wspaniały sernik na zimno. Dzisiaj każdy tak jak potrafił świętował Dzień Niepodległości. Ważne, że chcieliśmy być razem i mimo pandemii jednoczyliśmy się przez Internet. Koncerty muzyków pod oknami szpitali chwytały za serce. Taki gest życzliwości i solidarności z medykami i chorymi jest niesamowitym wsparciem. Lekarze, pielęgniarki, ratownicy medyczni i pozostały personel służby zdrowia nadal  toczy  nierówną walkę na śmierć i życie z korona wirusem. Dostarczona choćby niewielka ilość znakomitych słodyczy od Dr Gerarda pozwoli na krótki uśmiech na zmęczonych twarzach. Wspaniałe czekoladki Pasja  z puszystym kremem na chrupiącym ciasteczku rozjaśni  każde oblicze. A  przecież  Pełnoziarniste ciastka zbożowe Vit’am to samo zdrowie. Zachęcam dbajmy o nasze zdrowie, nie dokładajmy pracy przemęczonej służbie zdrowia. A teraz świętujmy ciesząc się wybornym smakiem  sernika.

Oto przepis:

Sernik bez pieczenia z Pałeczkami kremowymi od Dr Gerarda

SKŁADNIKI (na tortownicę o średnicy 24 cm)

Na spód:

Ciastka Pałeczki kremowe

Dekoracja: 

3 łyżki konfitury truskawkowej

10 truskawek

50 g migdałów

 

Masa serowa:

200 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)

9 płatków żelatyny (18 g)

1 kg twarogu trzykrotnie mielonego

180 g jogurtu greckiego


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA - ciastka Pałeczki kremowe

układamy na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby  uzyskać spód sernika.

W małej miseczce z zimną wodą namaczamy przez 5-10 minut płatki żelatyny. Następnie dobrze odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy je do śmietany kremówki, którą podgrzewamy na niewielkim ogniu. Żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić w kremówce, ale śmietana nie powinna zostać doprowadzona do wrzenia.

Śmietanę z żelatyną studzimy, powinna być lekko ciepła, ale nie gorąca. W malakserze mieszamy twaróg, jogurt grecki i cukier. Cienką strużką dodajemy śmietanę z rozpuszczoną żelatyną. Gotową masę serową przekładamy na tortownicę. Wstawiamy na całą noc do lodówki, można nawet zostawić sernik w chłodzie na całą dobę.

Przed podaniem lekko podgrzewamy konfiturę truskawkową. Rozprowadzamy ją po wierzchu sernika, dekorujemy truskawkami częściowo zanurzonymi w rozpuszczonej białej czekoladzie i posypujemy płatkami z migdałów. 

Smacznego.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz