Specjalny deser.
Deser na niepodległość jest oczywiście w barwach biało-czerwonych. Wykorzystując ciastka Pałeczki kremowe od Dr Gerarda jako bazę odrobinę zmodyfikowałam przepis Madame Edith na wspaniały sernik na zimno. Dzisiaj każdy tak jak potrafił świętował Dzień Niepodległości. Ważne, że chcieliśmy być razem i mimo pandemii jednoczyliśmy się przez Internet. Koncerty muzyków pod oknami szpitali chwytały za serce. Taki gest życzliwości i solidarności z medykami i chorymi jest niesamowitym wsparciem. Lekarze, pielęgniarki, ratownicy medyczni i pozostały personel służby zdrowia nadal toczy nierówną walkę na śmierć i życie z korona wirusem. Dostarczona choćby niewielka ilość znakomitych słodyczy od Dr Gerarda pozwoli na krótki uśmiech na zmęczonych twarzach. Wspaniałe czekoladki Pasja z puszystym kremem na chrupiącym ciasteczku rozjaśni każde oblicze. A przecież Pełnoziarniste ciastka zbożowe Vit’am to samo zdrowie. Zachęcam dbajmy o nasze zdrowie, nie dokładajmy pracy przemęczonej służbie zdrowia. A teraz świętujmy ciesząc się wybornym smakiem sernika.
Oto przepis:
Sernik bez pieczenia z Pałeczkami kremowymi od Dr
Gerarda
SKŁADNIKI (na tortownicę o średnicy 24 cm)
Na spód:
Ciastka Pałeczki kremowe
Dekoracja:
3 łyżki konfitury truskawkowej
10 truskawek
50 g migdałów
Masa serowa:
200 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)
9 płatków żelatyny (18 g)
1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
180 g jogurtu greckiego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA - ciastka Pałeczki kremowe
układamy
na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby uzyskać spód
sernika.
W małej
miseczce z zimną wodą namaczamy przez 5-10 minut płatki żelatyny.
Następnie dobrze odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy je do śmietany
kremówki, którą podgrzewamy na niewielkim ogniu. Żelatyna powinna całkowicie
się rozpuścić w kremówce, ale śmietana nie powinna zostać doprowadzona
do wrzenia.
Śmietanę
z żelatyną studzimy, powinna być lekko ciepła, ale nie gorąca.
W malakserze mieszamy twaróg, jogurt grecki i cukier. Cienką strużką
dodajemy śmietanę z rozpuszczoną żelatyną. Gotową masę serową przekładamy
na tortownicę. Wstawiamy na całą noc do lodówki, można nawet
zostawić sernik w chłodzie na całą dobę.
Przed podaniem lekko podgrzewamy konfiturę truskawkową. Rozprowadzamy ją po wierzchu sernika, dekorujemy truskawkami częściowo zanurzonymi w rozpuszczonej białej czekoladzie i posypujemy płatkami z migdałów.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz