piątek, 13 listopada 2020

Pyszny dodatek do kawy

Dzisiaj zapraszam Was na pyszne, kakaowe ciasto przełożone kremem i ciastkami kremówkami. Doskonały dodatek do kawy w pochmurne jesienne dni. Spróbujecie? Oto potrzebne składniki:

Ciasto
-5 jajek
-1,5 szklanki mąki pszennej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody
-1,5 szklanki cukru
-4 łyżki ciemnego kakao
-3/4 szklanki oleju
-pół szklanki wody

Masa
-500 ml śmietany 30%
-56 dag serka homogenizowanego waniliowego
-3 listki żelatyny
-4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo
-250 ml mocnej zaparzonej kawy rozpuszczalnej z cukrem
-ciastka Kremówka dekorowana od Dr Gerard 2 opakowania
-kakao do oprószenia
-czekolada mleczna pół opakowania

Sposób przygotowania: ciasto: olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieszczam w rondlu i gotuję, mieszając do rozpuszczenia się cukru i studzę. Białka ubijam na sztywno dodając pod koniec ubijania pół szklanki cukru, następnie dodaję żółtka i ubijam, wlewam całą ostudzoną mieszankę kakaową i miksuję. Mąkę przesiewam z proszkiem, sodą, dodaję do masy i mieszam do połączenia. Wlewam ciasto do wyłożonej papierem blachy (około 30/42 cm) i piekę około 40 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu studzę i przecinam na dwa blaty. Masa: żelatynę moczę w wodzie, odciskam, przekładam do miski i rozpuszczam. Schłodzoną kremówkę ubijam na sztywną pianę, dodaję cukier puder oraz serki, krótko miksuję dodając w trakcie płynną żelatynę. Pierwszy blat ciasta nasączam kawą, wykładam połowę masy śmietanowej, układam ciastka Kremówka dekorowana (polewą w dół) nasączam ponczem, posypuję kakao, przykrywam drugim blatem ciasta, nasączam ponczem, wykładam resztę masy, a wierzch posypuję obficie startą czekoladą i całość dokładnie schładzam. Do przygotowania koniecznie wykorzystajcie słodycze od Dr Gerarda, aby uzyskać pyszny smak. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz