Zimowe porządki to chyba jedno z moich ulubionych zajęć. Nie mówię, że czekam na nie czły rok ale bardzo lubię je robić. Odsuwam w tedy wszystkie meble, piorę dywany, myję podłogi, okna, wycieram kurze i myję wszystkie ozdoby znajdujące się na meblach w salonie i sypialni a na koniec robię najlepsze i chyba dlatego tak lubię zimowe porządki. Na koniec przygotowuję pyszne ciasto, tym razem znalezione na stronie dr Gerarda. Sernik na zimno z Pryncypałkami Classic
Składniki
Na spód:
- 200 g wafli „Pryncypałki Classic” Dr Gerard
- 50 g migdałów
- 60 g masła
Masa serowa:
- 200 g śmietanki kremówki
- 9 płatków żelatyny (18 g)
- 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
- 180 g jogurtu greckiego
- 100 g cukru
Dekoracja:
- 4 wafle „Pryncypałki Classic” Dr Gerard
- 3 łyżki konfitury truskawkowej
- 10 truskawek
Sposób przygotowania
W małym rondelku rozpuszczamy masło. W malakserze mieszamy wafle i migdały z rozpuszczonym masłem. Uzyskany „mokry piasek” przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy do dna, by uzyskać spód sernika.
W małej miseczce z zimną wodą namaczamy przez 5-10 minut płatki żelatyny. Następnie dobrze odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy je do śmietany kremówki, którą podgrzewamy na niewielkim ogniu. Żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić w kremówce, ale śmietana nie powinna zostać doprowadzona do wrzenia. Śmietanę z żelatyną studzimy, powinna być lekko ciepła, ale nie gorąca.
W malakserze mieszamy twaróg, jogurt grecki i cukier. Cienką strużką dodajemy śmietanę z rozpuszczoną żelatyną.
Gotową masę serową przekładamy na tortownicę. Wstawiamy na całą noc do lodówki, można nawet zostawić sernik w chłodzie na całą dobę.
Przed podaniem lekko podgrzewamy konfiturę truskawkową. Rozprowadzamy ją po wierzchu sernika, posypujemy kawałkami truskawek i pokrojonymi w kostkę wafelkami „Pryncypałki Classic” Dr Gerard.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz