Tak wiele do odkrycia.
Przeglądając strony http://drgerard.eu/przepisy
doszłam do wniosku, że z niewielką modyfikacją mogę zaskoczyć swoich bliskich
wyjątkową, słodką niespodzianką. W tym celu postanowiłam zaopatrzyć się w
wybrane słodycze od Dr Gerarda. Kupiłam pyszne ciastka Kremówka dekorowana
oraz potrzebne mi do przygotowania
deseru ciastka Pałeczki kremowe. Po namyśle dorzuciłam jeszcze opakowanie
chrupiących krakersów Faces. Dobrych słodyczy od Dr Gerarda nigdy nie za wiele.
Już sam zakup słodyczy wprawił mnie w
doskonały nastrój. Nie straszna mi była listopadowa szarość dnia, ponura długość wieczorów. Perspektywa
kulinarnego zajęcia wyzwoliła we mnie drze miejącą energię. Z zapałem przystąpiłam do przygotowania
deseru. Zapewniam to nic trudnego, odrobina wysiłku, a satysfakcja murowana.
Podaję przepis:
Deser lekki i świeży z pałeczek morelowo śmietankowych, lub kremowych
Składniki:
Krem:
250 g mascarpone
sok z połówki cytryny
kilka kropli soku z limonki
250ml śmietanki
kremówka 36%
2 łyżeczki miodu
Poncz:
szklanka wody
sok z połówki cytryny
kilka kropli rumu, amaretto lub brandy
Dodatkowo:
Ciastka Pałeczki
kremowe od Dr Gerarda
skórka otarta z
cytryny i limonki
Sposób przygotowania:
Śmietankę ubić, dodawać po trochę mascarpone cały czas mieszając, na koniec
dodać miód, oraz sok z cytryny.
Następnie połączyć wszystkie składniki na poncz, moczyć w nim ciastka
Pałeczki kremowe i układać w pucharkach. Za pomocą rękawa cukierniczego uzupełnić
pucharki kremem, całość ozdobić skórką cytrynową lub owocami.
Prawda, że to nic trudnego? Za to jak smakuje!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz