czwartek, 12 listopada 2020

Tak wiele do odkrycia.

Tak wiele do odkrycia.

Przeglądając strony http://drgerard.eu/przepisy doszłam do wniosku, że z niewielką modyfikacją mogę zaskoczyć swoich bliskich wyjątkową, słodką niespodzianką. W tym celu postanowiłam zaopatrzyć się w wybrane słodycze od Dr Gerarda. Kupiłam pyszne ciastka Kremówka dekorowana oraz  potrzebne mi do przygotowania deseru ciastka Pałeczki kremowe. Po namyśle dorzuciłam jeszcze opakowanie chrupiących krakersów Faces. Dobrych słodyczy od Dr Gerarda nigdy nie za wiele. Już sam zakup słodyczy  wprawił mnie w doskonały nastrój. Nie straszna mi była listopadowa szarość dnia,  ponura długość wieczorów. Perspektywa kulinarnego zajęcia wyzwoliła we mnie drze miejącą energię.  Z zapałem przystąpiłam do przygotowania deseru. Zapewniam to nic trudnego, odrobina wysiłku, a satysfakcja murowana.

Podaję przepis:

Deser lekki i świeży z pałeczek morelowo śmietankowych, lub kremowych

Składniki:

Krem:

250 g mascarpone

sok z połówki cytryny

kilka kropli soku z limonki

250ml śmietanki kremówka 36%

2 łyżeczki miodu

 

Poncz:

szklanka wody

sok z połówki cytryny

 kilka kropli rumu, amaretto lub brandy

 

Dodatkowo:

Ciastka Pałeczki kremowe od Dr Gerarda

skórka otarta z cytryny i limonki

Sposób przygotowania:

Śmietankę ubić, dodawać po trochę mascarpone cały czas mieszając, na koniec dodać miód, oraz sok z cytryny.

Następnie połączyć wszystkie składniki na poncz, moczyć w nim ciastka Pałeczki kremowe i układać w pucharkach. Za pomocą rękawa cukierniczego uzupełnić pucharki kremem, całość ozdobić skórką cytrynową lub owocami.

Prawda, że to nic trudnego? Za to jak smakuje!

 

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz