Wstaję dosyć wcześnie jem śniadanie, a po śniadaniu koniecznie musi być filiżanka pysznej pachnącej kawy. W ogóle uwielbiam kawę pod każdą postacią, czy to parzoną czy z ekspresu, jak również bardzo lubię zapach świeżej kawy.
Ostatnio będąc u koleżanki ona poczęstowała mnie bardzo dobrym sernikiem kawowym, od razu poprosiłam ją o przepis na to ciasto. Pomyślałam sobie, że chętnie się z wami podzielę tym przepisem. Przepis jest bardzo prosty, ponieważ jest to ciasto bez pieczenia, taki sernik na zimno.
Składniki
-ciastka Kremówka dekorowana Dr Gerarda
Masa serowa
-1 kg zmielonego twarogu, może być z wiaderka
-3 łyżki żelatyny, 6 łyżek zimnej wody
-3/4 szklanki cukru
-300 ml śmietanki 30%
-2 łyżeczki cukru waniliowego
-4 łyżeczki kawy
Do dekoracji
300 ml śmietanki 30%
-3 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny i 3 łyżki zimnej wody
Przygotowanie
Tortownicę wykładamy ciastkami Kremówka dekorowana Dr Gerarda.
Kawę zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie żelatynę zalewamy wodą czekamy aż napęcznieje, ustawiamy garnuszek na wolnym ogniu i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy na bok do wystygnięcia.
Śmietanę ubijamy. Ser mikserem łączymy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy ubitą śmietanę oraz żelatynę cały czas mieszając.
Masę serową dzielimy na dwie części. Białą masę serową wykładamy na ciastka Kremówka Dekorowana Dr Gerarda i wstawiamy na jakiś czas do lodówki.
Do reszty masy serowej wlewamy zimną kawę i dokładnie mieszamy, wykładamy na białą masę i ładnie wyrównujemy. Łyżkę żelatyny zalewamy wodą i rozpuszczamy na ogniu czekamy aż przestygnie dodajemy do ubitej śmietany z cukrem.
Wierzch ciasta dekorujemy ubitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz