czwartek, 19 listopada 2020

Co z czym?

          Zbliżają się Mikołajki, czyli urodziny mojego syna. Od kilku dni chodzi za nami i podpowiada, co możemy mu dać w prezencie. Wymagania ma szerokie: Pełnoziarniste ciastka zbożowe Vit’am „dr Gerard”, czekoladki, gry na PS, płyty z muzyką, nowe buty lub coś do ubrania. Oczywiście rodzice muszą przyjąć do wiadomości wszystkie sugestie, przepuścić przez filtr naszych możliwości i kupić coś rozsądnego. Musimy kilka dni wcześniej zamówić tort na specjalne życzenie. Sam jubilat chce decydować o dekoracjach i smaku. Okazało się, że wybór kremu nie jest prosty. Przypomniało mi się, jak dobieraliśmy dodatki do lodów tajskich. Co pasuje, do czego? Na co się skusić? Czy ciasteczka pasują do żelków albo cukiereczków. Czy owoce pasują do batonów czekoladowych? Czy orzechy będą współgrać z bitą śmietaną? Postanowiłem wesprzeć się Internetami. Znalazłem ciekawą stronkę, gdzie są sugestie, jak łączyć smaki kremów. Oto kilka, według mnie smacznych:

  • Krem śmietankowy z – kremy owocowe, czekoladowy, Oreo.
  • Krem z białej czekolady z – Oreo, czekoladowy, owocowe,
  • Krem czekoladowy z – owocowe, Oreo, białej czekolady, orzechy w karmelu, miętowy.
  • Krem Oreo z – śmietankowy, owocowe, Lion.
  • Krem chałwowy z – owocowe, czekoladowy, śmietankowy.
  • Krem Whiskey z – owocowe, śmietankowy, prażynka karmelowa, czekoladowy.
  • Krem z nutellą z – śmietankowy, owocowe,

          To tylko kilka przykładów połączenia smaków. Osobiście sugeruję się produktami „dr Gerard”, firma ta od dawna w ciekawy sposób łączy smaki. Przykładów mógłbym podać dużo, oto kilka moich ulubionych: Pasja Advocat i czekolada, kokos i czekolada, wiśnia i czekolada oraz krem śmietankowy. Kremówka dekorowana śmietankowo – morelowa, śmietankowo – truskawkowa, czekoladowo – wiśniowa. Szkolne o smaku agrestowym w polewie kakaowej. I jeszcze wiele, wiele innych. Zainteresowanych odsyłam do szukania inspiracji na stronie https://drgerard.eu/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz