Tarta w bardzo szybkiej odsłonie. Idealne połączenie budyniu, truskawek i pełnoziarnistych ciasteczek zbożowych Dr Gerarda na ciasteczkowy spód. To mój wypiek znikający w jeden wieczór. Zachęcam do wypróbowania.
Składniki na spód
-250 g ciasteczek Vit"am
-90 g roztopionego masła
Składniki na krem budyniowy
-6 żółtek
-120 g cukru
-20 g mąki pszennej
-20 g mąki ziemniaczanej
-450 ml mleka
-2 łyżeczki zapachu arakowego
-100 g masła w temp. pokojowej
Dodatkowo
-250 truskawek
-płatki migdałowe do posypania
Ciasteczka zbożowe Dr Gerarda rozdrabniamy blenderem. Masło roztapiamy , studzimy i mieszamy z ciasteczkami. Z powstałej masy formujemy spód, wylepiając nim formę do tarty. Całość wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinkę. Po tym czasie spód zapiekamy ok. 15 minut w 180 stopniach.
Z kolei na budyń żółtka i cukier ucieramy do białości i puszystości. Dodajemy 50 ml mleka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, ekstrakt arakowy i miksujemy. Resztę mleka gotujemy. Na wrzące mleko wlewamy masę żółtkową i gotujemy , często mieszając jak budyń, do zgęstnienia. Gotowy krem studzimy. Masło ucieramy mikserem, dodajemy porcjami wystudzony budyń. Całą masę wlewamy na wystudzony ciasteczkowy spód. Tak powstałą tatrę schładzamy w lodówce. Dekorujemy truskawkami i się rozkoszujemy zdrową tartą na pełnoziarnistych ciasteczkach zbożowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz