poniedziałek, 30 listopada 2020

Łatwe i szybkie

 

       Tarta w bardzo szybkiej odsłonie. Idealne połączenie budyniu, truskawek i pełnoziarnistych ciasteczek zbożowych Dr Gerarda na ciasteczkowy spód. To mój wypiek znikający w jeden wieczór. Zachęcam do wypróbowania. 

Składniki na spód

-250 g ciasteczek Vit"am 

-90 g roztopionego masła

Składniki na krem budyniowy

-6 żółtek 

-120 g cukru

-20 g mąki pszennej

-20 g mąki ziemniaczanej

-450 ml mleka

-2 łyżeczki zapachu arakowego

-100 g masła w temp. pokojowej

Dodatkowo

-250 truskawek

-płatki migdałowe do posypania

Ciasteczka zbożowe Dr Gerarda rozdrabniamy blenderem. Masło roztapiamy , studzimy i mieszamy z ciasteczkami. Z powstałej masy formujemy spód, wylepiając nim formę do tarty. Całość wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinkę. Po tym czasie spód zapiekamy  ok. 15 minut  w 180 stopniach. 

Z kolei na budyń żółtka i cukier ucieramy do białości i puszystości. Dodajemy 50 ml mleka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, ekstrakt arakowy i miksujemy. Resztę mleka gotujemy. Na wrzące mleko wlewamy masę żółtkową i gotujemy , często mieszając jak budyń, do zgęstnienia. Gotowy krem studzimy. Masło ucieramy mikserem, dodajemy porcjami wystudzony budyń. Całą masę wlewamy na wystudzony ciasteczkowy spód. Tak powstałą tatrę schładzamy w lodówce. Dekorujemy truskawkami i się rozkoszujemy zdrową tartą na pełnoziarnistych ciasteczkach zbożowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz