wtorek, 17 listopada 2020

Sernik z czekoladkami i galaretką

W niedzielę na deser przygotowałam sernik na kruchym spodzie z powidłami, czekoladkami i truskawkami w galaretce. Rodzince bardzo smakowało takie połączenie. Doskonale poprawia nastrój w długie jesienne wieczory. Zachęcam do wypróbowania. Oto składniki:


Ciasto 
-1 szklanka mąki pszennej
-pół szklanki mąki ziemniaczanej
-2 żółtka
-12 dag margaryny
-pół szklanki cukru
-szczypta soli
-1 łyżeczka cukru wanilinowego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sernik
-1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
-6 jajek
-3/4 szklanki cukru
-1 budyń waniliowy 40 g
-1 cukier wanilinowy
-10 dag roztopionego masła
-szczypta soli

Dodatkowo
-czekoladki od Dr Gerard 24 sztuki z kremem kawowym
-2 galaretki truskawkowe
-1 łyżka żelatyny
-4 łyżki zimnej wody
-4 szklanki wrzącej wody
-1 kg mrożonych truskawek
-powidła śliwkowe słoik

Sposób przygotowania: ciasto: składniki ciasta zagniatam, wykładam na dno blaszki (24/38 cm), ciasto smaruję powidłami i wstawiam do lodówki. Do sera dodaję żółtka, budyń, cukry i miksuję, na koniec dodaję masło i miksuję. Białka ubijam z solą na sztywno, dodaję do masy serowej, mieszam, przekładam na powidła i wyrównuję, piekę około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Studzę. Na zimnym serniku układam czekoladki. Żelatynę zalewam zimną wodą, mieszam, odstawiam na chwilę, następnie dodaję galaretki, zalewam wrzącą wodą, mieszam i studzę. Do letniej galaretki dodaję mrożone truskawki i mieszam. Gęstniejącą galaretkę wykładam na czekoladki. Ciasto wstawiam na do lodówki. Podaję po dokładnym schłodzeniu. Do przygotowania wykorzystajcie czekoladki od Dr Gerarda, ponieważ są najsmaczniejsze. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz