poniedziałek, 23 listopada 2020

Uwaga ! placek

 

Witam. Pełnoziarniste ciastka zbożowe Vit’am, ciastka Pałeczki kremowe dekorowane oraz krakersy Faces ,,Dr Gerard” pozwoliły mi na wstanie z łóżka. Nie miałam ochoty na wstawanie. Leżałabym pod cieplutką pościelą i spałabym i spałabym. Jednak zapach kawy i zapach ciastek Pałeczek kremowych, pobudził mnie do zżycia. Nawet do tego stopnia, że postanowiłam upiec jakiś placek. Na początku nie wiedziałam czego chcę, ale po kolejnym ciasteczku Pałeczkami kremowymi ,,Dr Gerard” zabrałam się do pracy. Przygotowałam składniki : 380g mąki pszennej, 200g cukru, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli 230g schłodzonego masła, 1 jajko. Środek:700g śliwek,1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej. Dodatkowo: cukier puder do posypania. No i kolejne ciastko CC do buzi i do pracy. Piekarnik nastawiłam na 190C na funkcji góra – dół. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Przygotowałam śliwki, które przekroiłam na pół, usunęłam pestki i duże śliwki pokroiłam na ćwiartki. Pokrojone śliwki przełożyłam do miski, dodałam mąkę ziemniaczaną, i wymieszałam łyżką, odstawiłam. Do mąki dodałam cukier, cukier wanilinowy, sól, proszek do pieczenia i wymieszałam łyżką. Schłodzone masło starłam na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką.  Dodałam jajko i ciasto zagniotłam rękoma. Ciasto podzieliłam na dwie równe części. Jedną częścią ciasta wyłożyłam blaszkę.  Na wierzchu poukładałam śliwki skórką do dołu. Drugą część ciasta pokruszyłam w dłoniach i rozłożyłam równomiernie na śliwkach. Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Podczas pieczenia śliwki puszczą dużo soku, ale nie należy się przejmować. Jak ciasto ostygnie będzie idealne. Po wyjęciu z piekarnika odstawiłam do całkowitego ostudzenia. Przed podaniem posypałam cukrem pudrem. Pozdrawiam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz