Witam.
Pełnoziarniste ciastka zbożowe Vit’am, ciastka Pałeczki kremowe dekorowane oraz
krakersy Faces ,,Dr Gerard” pozwoliły mi na wstanie z łóżka. Nie miałam ochoty
na wstawanie. Leżałabym pod cieplutką pościelą i spałabym i spałabym. Jednak
zapach kawy i zapach ciastek Pałeczek kremowych, pobudził mnie do zżycia. Nawet
do tego stopnia, że postanowiłam upiec jakiś placek. Na początku nie wiedziałam
czego chcę, ale po kolejnym ciasteczku Pałeczkami kremowymi ,,Dr Gerard”
zabrałam się do pracy. Przygotowałam składniki : 380g mąki pszennej, 200g
cukru, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta
soli 230g schłodzonego masła, 1 jajko. Środek:700g śliwek,1 kopiasta łyżka mąki
ziemniaczanej. Dodatkowo: cukier puder do posypania. No i kolejne ciastko CC do
buzi i do pracy. Piekarnik nastawiłam na 190C na funkcji góra – dół. Blaszkę
wyłożyłam papierem do pieczenia. Przygotowałam śliwki, które przekroiłam na
pół, usunęłam pestki i duże śliwki pokroiłam na ćwiartki. Pokrojone śliwki przełożyłam
do miski, dodałam mąkę ziemniaczaną, i wymieszałam łyżką, odstawiłam. Do mąki
dodałam cukier, cukier wanilinowy, sól, proszek do pieczenia i wymieszałam
łyżką. Schłodzone masło starłam na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką ,
podsypując mąką. Dodałam jajko i ciasto
zagniotłam rękoma. Ciasto podzieliłam na dwie równe części. Jedną częścią
ciasta wyłożyłam blaszkę. Na wierzchu
poukładałam śliwki skórką do dołu. Drugą część ciasta pokruszyłam w dłoniach i
rozłożyłam równomiernie na śliwkach. Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika.
Piekłam przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Podczas
pieczenia śliwki puszczą dużo soku, ale nie należy się przejmować. Jak ciasto ostygnie
będzie idealne. Po wyjęciu z piekarnika odstawiłam do całkowitego ostudzenia.
Przed podaniem posypałam cukrem pudrem. Pozdrawiam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz