Wieczór z książką to coś czego mi dziś trzeba. Przygotuję sobie tylko pyszne ciasto, wezmę koc, zrobię kakao, wybiorę książkę, zapewne kryminał i już będę gotowa.Najpierw wybór ciasta. Strona dr Gerarda jest odpowiednim miejscem na dokonanie odpowiedniego wyboru.
Składniki
Spód z kruchego ciasta:
- 100 g mąki tortowej
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru
- 50 g masła
- 3 łyżki kakao
- 2 pokruszone Pryncypałki dr Gerard
- szczypta soli
Warstwa wafelkowa:
- 10 Pryncypałek
- 6 kostek mlecznej czekolad
Czekoladowy krem:
- Pół tabliczki czekolady mlecznej
- 4 łyżki mleczka skondensowanego w tubce
Polewa:
- Pół tabliczki czekolady
Kruche tartaletki z budyniem – spody:
- 3 łyżki masła
Waniliowy budyń:
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- laska wanilii
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki masła
Jabłuszkowe różyczki :
- 100 g mąki tortowej
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru
- 50 g masła
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 duże czerwone jabłko
- listki deserowe kruche posypane cukrem dr Gerard do dekoracji
- cynamon
Torciki z musem czekoladowym – spód z kruchego ciasta:
- 100 g mąki tortowej
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru
- 50 g masła
- 3 łyżki kakao
- 2 pokruszone Pryncypałki dr Gerard
- szczypta soli
Warstwa wafelkowa:
- 10 Pryncypałek dr Gerard
- 6 kostek mlecznej czekolady
Mus czekoladowy:
- pół tabliczki czekolady mlecznej
- 1 jajko
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania
Spód:
Wafelki pokruszyć na drobne kawałeczki. Wszystkie składniki szybko zagnieść i
wstawić do lodówki na 20 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na
grubość 3mm i wyciąć z niego 5 kółek. Kółka umieścić w aluminiowych foremkach
do babeczek. Piec około 7-10 minut w temperaturze 180 stopni. Spodów
nie wyjmować z foremek. Wystudzić. (Z reszty ciasta można
przygotować kruche ciasteczka )
Warstwa wafelkowa:
Pokruszyć 10 wafelków, czekoladę pociąć na małe kawałeczki. Umieścić wszystko w misce, a następnie umieścić ją w kąpieli wodnej, tzn. umieścić miseczkę z wafelkami i czekoladą nad garnkiem z wodą (woda nie może dotykać miseczki). Mieszać delikatnie aż do roztopienia się czekolady i połączenia wszystkich składników. Tak przygotowaną masę wyłożyć na wcześniej przygotowane i wystudzone spody.
Czekoladowy krem:
Czekoladę pokruszyć na kawałki i umieścić w kąpieli wodnej, do rozpuszczonej
czekolady dodać mleczko skondensowane. Lekko wystudzić masę (nie może być zbyt
gęsta). Następnie wyłożyć ją na warstwę wafelkową.
Polewa:
Pół tabliczki czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Do ciepłej
czekolady wlać kilka kropli śmietanki (w temperaturze pokojowej). Polewą pokryć
dokładnie torciki, a następnie wstawić je do lodówki. Przed podaniem wyjąć z
foremek.
Kruche tartaletki z budyniem – spody:
Masło roztopić w rondelku, ciastka pokruszyć na pył (można to zrobić przy
pomocy blendera). Roztopione masło wlać do ciasteczek i wymieszać aby otrzymać
konsystencję mokrego piasku. Tak przygotowaną mieszankę wyłożyć do aluminiowych
foremek. Wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować budyń.
Waniliowy budyń:
Z 500 ml mleka odlać pół szklanki, pozostałe mleko zagotować z masłem, cukrem i
ziarenkami z laski wanilii. Do pozostałej pół szklanki mleka wsypać mąkę
ziemniaczaną i żółtko. Zmiksować lub wymieszać za pomocą trzepaczki. Do
gotującego się mleka wlewać stopniowo powstałą mieszankę i intensywnie mieszać.
Zmniejszyć płomień i cały czas mieszając, doprowadzić do zagotowania.
Budyń lekko wystudzić.
Tak wystudzony budyń wyłożyć do kruchych spodów. Następnie pokruszyć 5 listków
tak, by powstała z nich kruszonka. Pokruszone ciasteczka wyłożyć na budyń.
Dodatkowo, wbić po jednym listku w każdą tartaletkę. Przed podaniem ostrożnie
zdjąć foremkę. Tartaletki można podać na pokruszonych ciasteczkach.
Jabłuszkowe różyczki :
Wszystkie składniki szybko zagnieść i wstawić do lodówki na 20
minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość 2mm i pociąć na
paski o szerokości 3cm. Jabłko umyć i pokroić na ćwiartki. Usunąć gniazda
nasienne. Kroić jabłko na bardzo cienkie plasterki (wtedy nie będą się łamać
przy zwijaniu). Plasterki jabłek układać na paskach tak, by delikatnie
wystawały poza krawędź ciasta. Pasek zwinąć. W ten sposób powstał środek
róży. Następny pasek dokleić do tego środka i kontynuować zwijanie aż do
pożądanej szerokości. Tak przygotowane róże posypać cukrem. Piec najlepiej w
aluminiowych foremkach do muffinek lub papierowych w specjalnej blaszce w
temperaturze 180 stopni przed 25-30 minut (do zrumienienia się
ciasta). Różyczki wystudzić.
Najlepiej prezentują się w towarzystwie kruchych listków dr Gerard i cynamonu.
Torciki z musem czekoladowym – spód z kruchego ciasta:
Wafelki pokruszyć na drobne kawałeczki. Wszystkie składniki szybko zagnieść i
wstawić do lodówki na 20 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na
grubość 3mm i wyciąć z niego 5 kółek. Kółka umieścić w aluminiowych foremkach do
babeczek. Piec około 7-10 minut w temperaturze 180
stopni. Spodów nie wyjmować z foremek. Wystudzić. (Z reszty ciasta można
przygotować kruche ciasteczka)
Warstwa wafelkowa:
Pokruszyć 10 wafelków, czekoladę pociąć na małe kawałeczki. Umieścić wszystko w
misce, a następnie umieścić ją w kąpieli wodnej, tzn. umieścić miseczkę z
wafelkami i czekoladą nad garnkiem z wodą (woda nie może dotykać
miseczki). Mieszać delikatnie aż do roztopienia się czekolady i połączenia
wszystkich składników. Tak przygotowaną masę wyłożyć na przygotowane wcześniej
i wystudzone spody.
Mus czekoladowy:
Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. Żółtko utrzeć z cukrem na
puszystą masę. Do żółtek dodać wystudzoną (ale nadal płynną czekoladę). Ubić
białko ze szczyptą soli. Białko wmieszać delikatnie do masy czekoladowej. Mus
przełożyć na warstwę wafelkową. Wstawić do lodówki do schłodzenia na całą
noc. Przed podaniem ostrożnie usunąć foremkę. Wierzch oprószyć
wiórkami czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz