Pyszne i zdrowe miody część 2.
Miody pyszne i zdrowe. Jest to naturalny produkt wytwarzany ze spadzi lub nektaru kwiatowego. Co ciekawe, że każdy dobry miód prędzej czy później się krystalizuje. Mamy do wyboru ciekawe smaki. Każdy miód ma inne właściwości, zapach oraz smak. Najbardziej znanym i kupowanym miodem moim zdaniem jest miód lipowy czy wielokwiatowy. Ja posiadam w swoim domu także miody: akacjowy, rzepakowy, lipowy oraz gryczany i leśny, wielokwiatowy. Zawsze jak jadę w góry z każdego regionu przywożę miód. Wielokwiat jest delikatnym i łagodnym w smaku więc idealny dla dzieci. Ja także używam go do wypieków. Szczególnie pierników. Idealnie zasmakuje z ciastkami kruchymi czy krakersami dr Gerarda czy krakersów Artur. Idealny na przeziębienia jak również miód lipowy dobry na grypę, działa wykrztuśnie, działa uspokajająco i obniża ciśnienie krwi. Ten gatunek jest aromatyczny bo z lipy. Kolejny wolno się kryztalizuje i jest wręcz przezroczysty to miód akacjowy. Zalecany jest przy chorobach nerek bo działa moczopędnie, bakteriobójczo, uspokaja. Cennym jest także mód wrzosowy. Jest dużo droższy niż inne. Jego charakterystyczną cechą jest naturalna galaretowata konsystencja, która zanika po krystalizacji. Ma silny aromat i zapach wrzosu. Nazywany jest także królem miodów. Dobry jest przy przeziębieniach zwiększa odporność organizmu i przy stanach zapalnych dróg moczowych, kamicy nerkowej. Dodawajmy do różnych produktów i róbmy napoje z tym drogocennym złotem naszych pól i łąk.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz