-2 szklanki mąki pszennej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 cukier wanilinowy
-1/4 szklanki cukru
-200 g masła lub margaryny
-5 żółtek
-1 łyżka śmietany
Pianka
-5 białek
-szczypta soli
-3/4 szklanki mąki pszennej
-1/4 szklanki oleju rzepakowego
-1 budyń waniliowy
Dodatkowo
-Pełnoziarniste ciastka zbożowe Vit’am od Dr Gerard z jabłkami i rodzynkami opakowanie
-1,5 kg dojrzałych jabłek
-słoik dżemu z czarnej porzeczki
-cynamon
Sposób przygotowania: ciasto: mąki mieszam na stolnicy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Siekam nożem z zimnym masłem, a następnie dodaję żółtka, śmietanę i zagniatam. Formę (około 22/36 cm) smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Większą część ciasta wałkuję i wylepiam nim dno formy. Wstawiam do lodówki. Schładzam również mniejszą część ciasta. Jabłka obieram, kroję w drobną kosteczkę, obsypuję lekko cynamonem i mieszam. Pianka: białka ubijam ze szczyptą soli, dodaję porcjami cukier, miksuję, dodaję budyń w proszku. Na końcu wlewam olej. Na schłodzone ciasto wykładam dżem, układam Pełnoziarniste ciastka zbożowe Vit’am (jedno obok drugiego), nakładam jabłka i wykładam piankę. Wierzch posypuję pozostałą częścią ciasta, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę przez około 60 minut. Studzę i gotowe. Idealne do kawki, herbatki lub kakao. Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione w smaku słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz