-4 jajka
-3/4 szklanki cukru-1/2 szklanki mąki tortowej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
Krem
-1,5 kostki margaryny
-1/2 l mleka
-3/4 szklanki cukru
-2 łyżki mąki tortowej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-6 łyżek kawy cappuccino o smaku waniliowymDodatkowo
-czekoladki wiśniowe lub ciastka Kremówka dekorowana czekoladowo- wiśniowa od Dr Gerard 1,5 opakowania
-2 galaretki o smaku wiśniowym
-wiśnie drylowane w słoiku
-wiśnie drylowane w słoiku
Sposób przygotowania: do jajek dodaję sól, cukier i ucieram na puszystą masę. Mąki, kakao i proszek do pieczenia mieszam, dodaję porcjami do masy jajecznej i mieszam. Blaszkę (około 24/36 cm) smaruję tłuszczem, posypuję bułką tartą i wylewam ciasto. Piekę w temperaturze 180 stopni około 30 minut i odstawiam do wystudzenia. Jedną szklankę mleka gotuję z cukrem. Mąki, kawę mieszam z drugą szklanką mleka i wlewam do gotującego się mleka, gotuję aż zgęstnieje i studzę. Margarynę ucieram, dodaję zimny budyń i ucieram na jednolitą masę. Galaretki rozpuszczam w mniejszej ilości wody, studzę, a następnie dodaję wiśnie drylowane i mieszam. Złożenie: ciasto umieszczam w blaszce, wykładam krem, rozkładam czekoladki lub ciastka Kremówki i wykładam tężejące wiśnie z galaretką. Schładzam do całkowitego stężenia. Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz