czwartek, 26 listopada 2020
Śmietankowy puch.
Gdyby nie ta pandemia, to dużo z nas spędziłoby ten Andrzejkowy wieczór na różnego tybu domówkach. Tymczasem musimy sobie chociaż zrobić namiastkę takiej zabawy. W ten Andrzejkowy wieczór możemy się zebarać w gronie rodzinnym i trochę powspominać jak to kiedyś bywało. Nasze wnuki zapewne chętnie takich opowieści posłuchają.
Szczególne wiele wspomnień mają ci, którzy kiedyś byli harcerkami.
Ja właśnie zmierzam ten wieczór spędzić na opowiadaniu jak to kiedyś bywało.
Dla umilenia tego wieczoru już przygotowałem trochę słodyczy Dr Gerarda, które posłużą mi do różnych zabaw. Dzieci lubią kiedy muszą pomyszkować po mieszkaniu, więc w różnych miejscach będą pochowane słodycze. W tym celu zakupiłem już Pełnoziarniste ciastka zbożowe Vit’am, cisaka Kremówka o smaku śmietankowo -morelowym
oraz Pryncypałki.
Dodatkowo będzie przygotowany specjalny deser, który bardzo polubiła Magda. Ona go nazwała Śmietankowa poduszka.
Oto potrzebne składniki:
2 galaretki o smaku cytrynowym
500 ml gorącej wody
300 ml śmietany 30%
500 g sera z wiaderka na sernik
Dodatkowo:
Biszkopty Pałeczki kremowo -truskawkowe -Dr Gerarda
lub Biszkopty KREMÓWKA ŚMIETANKOWO – MORELOWA -Dr Gerarda.
do dekoracji
MALTIKEKS CHOCOLATE -Dr Gerarda.
Sposób wykonania.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przxestygnięcia.
Kiedy galaretka przestygnie, ubijamy śmietanę.
Ser przekładamy do miski, wlewamy przestudzoną galaretkę i miksujemy.
Następnie dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy szpatułką.
Tortownicę wykładamy biszkoptami Dr Gerarda, na które wylewamy masę serową i wstawiamy do lodówki.
Kiedy masa zacznie tężec, dekorujemy drażami Maltikeks Chocolate -Dr Gerarda.
Smacznego ....
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz