Zostaliśmy zaproszeni na najbliższą sobotę na urodziny do teścia mojej córki. Z tej okazji kupiliśmy mu koszulę i krawat oraz zobowiązałam się do przygotowania tortu urodzinowego. W końcu to okrągła data, sześćdziesiąte urodziny. W tym celu przeszukałam stronę dr Gerarda aby móc wybrać jak najlepszy tort. Skusiłam się na truskawkowe ciasto bez pieczenia w tortownicy, jest piękne i wygląda na bardzo smaczne. Miałam rację, wszystkim bardzo smakowało. Przepis zamieszczam poniżej:
Składniki:
Spód:
- 250g wafelków Pryncypałki o smaku “Koktajl Truskawkowy”
- 50g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej
Krem:
- 1 galaretka truskawkowa + 200ml gorącej wody
- 450g gotowego sera na sernik
- 300g schłodzonej śmietanki kremówki 36%
- 250g umytych, obranych truskawek
- 3 łyżki cukru pudru
- 70g pokrojonych w kostkę wafelków Pryncypałki o smaku “Koktajl Truskawkowy”
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 fix do śmietany
Wierzch:
- 300g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 fix do śmietany (niekoniecznie, ale jeśli ciasto będzie stało w upalny dzień, radzę użyć)
- wafelki Pryncypałki o smaku “Koktajl Truskawkowy” do ozdoby
- parę truskawek do ozdoby
Sposób przygotowania
Spód:
1. Wafelki Pryncypałki o smaku “Koktajl Truskawkowy” przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać miękkie masło i dokładnie wymieszać (można rękoma, powstanie wilgotna masa).
Masą wafelkową wyłożyć tortownicę o średnicy 21cm wyłożoną papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać.
Krem:
2. Galaretkę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
3. Truskawki zmiksować na mus.
4. Gdy galaretka będzie już ostygnięta, ale jeszcze nie będzie tężeć, ubić śmietankę z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
Do ubitej śmietanki, cały czas mieszając mikserem, wlewać galaretkę. Następnie dodać ser i wymieszać mikserem. Połowę kremu wyłożyć na przygotowany spód z wafelków, wyrównać. Na wierzchu poukładać pokrojone wafelki i blaszkę wstawić na około 5 minut do zamrażalnika.
5. Do pozostałego kremu dodać zmiksowane truskawki, wymieszać. Dodać fix i wymieszać. Krem wyłożyć na ciasto wyjęte z zamrażalnika, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc.
Wierzch:
6. Schłodzone ciasto wyjąć ostrożnie z tortownicy (nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki) i położyć na paterze. Ubić śmietankę z cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym, fixem. Śmietankę przełożyć do rękawa cukierniczego z szeroką tylką lub do szprycy i na wierzchu powyciskać duże, ozdobne rozetki. Każdą rozetkę udekorować truskawką oraz różowym wafelkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz