poniedziałek, 30 listopada 2020

Poezja

 

      W moim andrzejkowym menu pojawiło się kilka wariacji na temat sernika - wszystkie trafione w dziesiątkę. Nie inaczej będzie i tym razem. Sernik z mascarpone na spodzie z pełnoziarnistymi ciasteczkami zbożowymi Vit"am  Dr Gerarda i galaretką z owoców leśnych. To prawdziwa uczta dla podniebienia. Sernik bardzo różni się od klasycznego, twarogowego - jest delikatniejszy, bardziej kremowy i ma cudowną konsystencję. Kwaskowe owoce leśne doskonale z nim współgrają, a spód z ciasteczek zbożowych Vit"am .... zresztą sami spróbujcie.

Składniki

-3 galaretki z czarnej porzeczki

Ciasto

-200 g ciasteczek zbożowych Vit"am Dr Gerarda

-80 g rozpuszczonego masła

-1 czubata łyżka mąki pszennej

Masa

-500 g serka mascarpone

-250 g ricotty

-200 g śmietany kremówki 30%

-5 dużych jajek

-1 szklanka białego cukru

-3 łyżki mąki ziemniaczanej

-1 szklanka mrożonych owoców leśnych

-1/4 szklanki wody

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mascarpone i ricottę przekładam do misy miksera i miksuję z białym cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Do kremu dodaję po jednym jajku, a na końcu wlewam śmietanę kremówkę, miksując na wolnych obrotach.W malakserze rozdrabniam ciastka zbożowe na pył, dodając następnie mąkę pszenną i rozpuszczone masło - całość powinna połączyć się w mokrą kruszonkę. Wylepiam nią dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na ciateczkowy spód wylewam masę serową i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Całość piekę przez 15 minut, a następnie zmniejszam temperaturę do 120 stopni i piekę kolejne 80 minut. Po upieczeniu sernik zostawiam jeszcze na 10 minut w zamkniętym, wyłączonym piekarniku, a po tym czasie wyciągam go i odstawiam do ostudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz