Biszkopt
-250 g mąki pszennej
-100 g cukru
-50 ml oleju
-50 g suchego maku
-10 g proszku do pieczenia
-5 jajek
-250 g mąki pszennej
-100 g cukru
-50 ml oleju
-50 g suchego maku
-10 g proszku do pieczenia
-5 jajek
Masa śmietankowa
-1000 ml śmietany 30%
-pół szklanki cukru pudru
-4 śmietan- fixy
-pół szklanki cukru pudru
-4 śmietan- fixy
Polewa
-50 g masła
-4 łyżki mleka
-5 łyżek cukru pudru
-4 łyżki kakao
Dodatkowo
-150 g brzoskwiń w syropie
-50 g masła
-4 łyżki mleka
-5 łyżek cukru pudru
-4 łyżki kakao
Dodatkowo
-150 g brzoskwiń w syropie
-czekoladki z kremem kawowym od Dr Gerard opakowanie
-50 ml wody + 50 ml syropu brzoskwiniowego z puszki do nasączenia biszkoptów
-50 ml wody + 50 ml syropu brzoskwiniowego z puszki do nasączenia biszkoptów
Sposób przygotowania: biszkopt: jajka ubijam na puch razem z cukrem, dodaję olej, miksuję, dodaję mak, mąkę pszenną i proszek do pieczenia i miksuję. Ciasto przelewam do formy (24/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w 175 stopniach. Po wystudzeniu przecinam na dwa blaty. Masa śmietankowa: schłodzoną śmietanę ubijam, dodaję cukier puder i śmietan- fixy nadal miksując. Brzoskwinie odsączam z syropu, kroję na mniejsze części, dodaję do masy i mieszam. Złożenie: pierwszy blat biszkoptu nasączam (wodą wymieszaną z syropem brzoskwiniowym) i wykładam pierwszą część masy, układam czekoladki od Dr Gerarda, smaruję drugą częścią masy, nakrywam drugim biszkoptem, nasączam (wodą wymieszaną z syropem brzoskwiniowym) i wykładam trzecią część masy. Wierzch dekoruję polewą (składniki polewy rozpuszczam i podgrzewam). Gotowe ciasto podaję po schłodzeniu. Do przygotowania wykorzystałam słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze, a wypieki niezwykłe. Polecam, koniecznie wypróbujcie! Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz