Biszkopt
-5 jajek
-3/4 szklanki cukru
-2 budynie czekoladowe po 40 g
-1 szklanka maki pszennej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka octu
-1 łyżka oleju
Krem
-500 ml śmietanki 36 %
-250 g serka mascarpone
-3 łyżki cukru pudru
-1 łyżka żelatyny
-6 łyżek kawy cappuccino
Dodatkowo
-krakersy Faces od Dr Gerard opakowanie
-400 g masy kajmakowej
-filiżanka kawy do nasączenia
-czekolada mleczna na wierzch 4-5 kostek
-400 g masy kajmakowej
-filiżanka kawy do nasączenia
-czekolada mleczna na wierzch 4-5 kostek
Sposób przygotowania: biszkopt: ubijam białka na sztywno, partiami wsypuję cukier. Do żółtek dodaję proszek do pieczenia i ocet, mieszam i wlewam powoli do ubitych białek, cały czas ubijam. Mąkę z budyniami przesiewam, wsypuję do jajek i mieszam szpatułką. Na końcu wlewam olej. Ciasto przekładam do formy (około 25/35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównuję i piekę w 180 stopniach około 20 minut. Studzę i przecinam na dwa blaty. Krem: żelatynę zalewam odrobiną zimnej wody, śmietankę ubijam na sztywno razem z cukrem pudrem, serkiem mascarpone i kawą cappuccino. Żelatynę rozpuszczam, dodaję kilka łyżek ubitego kremu mieszam i wlewam resztę żelatyny do miski z kremem. Miksuję do połączenia i dzielę na pół. Złożenie: pierwszy biszkopt umieszczam w blaszce, nasączam kawą, smaruję połową kremu, wykładam krakersy Faces, smaruję masą kajmakową, przykrywam drugim biszkoptem, nasączam kawą i smaruję resztą kremu. Wierzch obsypuję startą czekoladą. Podaję po schłodzeniu. Do przygotowania wykorzystajcie wyłącznie krakersy Faces od Dr Gerarda, aby ciasto zyskało ten sam smak. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz