Deser na każdą okazję.
Większość z nas lubi delektować się ulubioną
kawą. Wiemy, że każda kawa smakuje lepiej w doborowym towarzystwie. Mam tu na
myśli zarówno osoby jak i dobre słodycze od Dr Gerarda. Niewielki rogalik
pudrowany położony na spodku przy filiżance z kawą dodaje jej nieprzeciętności
i elegancji. Natomiast chrupiący wafelek Pryncypałek jest wybornym
uzupełnieniem aromatu kawy. Słodycze od Dr Gerarda świetnie sprawdzają się jako
przekąska w domu, pracy, na szkolnym
boisku i podczas podróży. Wybór rodzaju ciasteczek, ich smaków, kształtów jest
ogromna. Każdy znajdzie coś pysznego dla siebie. Ja chętnie wykorzystuję
słodycze od Dr Gerarda do przygotowania fajnego deseru. Dzisiaj zachęcam was do
sprawdzenia deseru z truskawkami.
Deserowe ciasto śmietanowe z truskawkami.
Składniki:
- 2 śmietany
12% (po 400 g)
- 1 śmietana 18% (400 g)
- 5-6 łyżek cukru pudru
- 2 duże lub 3 mniejsze opakowania
biszkoptów od Dr Gerarda
- 2 galaretki truskawkowe
- 50 dag truskawek (dałam więcej)
Galaretki
rozpuścić w 3 szklankach przegotowanej, gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia,
a następnie schłodzenia.
Śmietany przełożyć do miseczki i
wymieszać z cukrem pudrem.
Blaszkę ok. 23 x 30 cm wyłożyć
papierem do pieczenia. Każdy biszkopt maczać w śmietanie i układać w
blaszce „cegiełkowo”. Powinny powstać 3 warstwy biszkoptów w śmietanie.
Po ułożeniu ostatniej warstwy
biszkopty nieco docisnąć do spodu, aby wolne przestrzenie dokładnie wypełniły
się śmietaną. Resztę śmietany wylać na wierzch i wyrównać.
Na śmietanie ułożyć umyte i
osuszone truskawki (ciasno, jedna przy drugiej). Całość wstawić do
lodówki.
Gdy galaretka zacznie tężeć, wyjąć
ciasto z lodówki, zalać galaretką i
ponownie schłodzić. Podawać następnego dnia.
Uwagi:
Najlepiej użyć biszkoptów od Dr Gerarda - nie nasiąkają zbyt
szybko, wtedy ciasto będzie bardziej stabilne (przypominam, że masy śmietanowej
nie ubija się i niczym nie usztywnia).
Życzę
smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz