środa, 25 maja 2022

Deser na każdą okazję.

Deser na każdą okazję.

Większość z nas lubi delektować się ulubioną kawą. Wiemy, że każda kawa smakuje lepiej w doborowym towarzystwie. Mam tu na myśli zarówno osoby jak i dobre słodycze od Dr Gerarda. Niewielki rogalik pudrowany położony na spodku przy filiżance z kawą dodaje jej nieprzeciętności i elegancji. Natomiast chrupiący wafelek Pryncypałek jest wybornym uzupełnieniem aromatu kawy. Słodycze od Dr Gerarda świetnie sprawdzają się jako przekąska  w domu, pracy, na szkolnym boisku i podczas podróży. Wybór rodzaju ciasteczek, ich smaków, kształtów jest ogromna. Każdy znajdzie coś pysznego dla siebie. Ja chętnie wykorzystuję słodycze od Dr Gerarda do przygotowania fajnego deseru. Dzisiaj zachęcam was do sprawdzenia deseru z truskawkami.

Deserowe ciasto śmietanowe z truskawkami.

Składniki:

- 2 śmietany 12% (po 400 g)
- 1 śmietana 18% (400 g)
- 5-6 łyżek cukru pudru
- 2 duże lub 3 mniejsze opakowania biszkoptów od Dr Gerarda
- 2 galaretki truskawkowe
- 50 dag truskawek (dałam więcej)

 

Galaretki rozpuścić w 3 szklankach przegotowanej, gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia, a następnie schłodzenia.

Śmietany przełożyć do miseczki i wymieszać z cukrem pudrem.
Blaszkę ok. 23 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Każdy biszkopt maczać w śmietanie i układać w blaszce „cegiełkowo”. Powinny powstać 3 warstwy biszkoptów w śmietanie.
Po ułożeniu ostatniej warstwy biszkopty nieco docisnąć do spodu, aby wolne przestrzenie dokładnie wypełniły się śmietaną. Resztę śmietany wylać na wierzch i wyrównać.
Na śmietanie  ułożyć umyte i osuszone truskawki (ciasno, jedna przy drugiej). Całość  wstawić do lodówki.
Gdy galaretka zacznie tężeć, wyjąć ciasto z lodówki, zalać galaretką i ponownie schłodzić. Podawać następnego dnia.

Uwagi:
Najlepiej użyć  biszkoptów od Dr Gerarda - nie nasiąkają zbyt szybko, wtedy ciasto będzie bardziej stabilne (przypominam, że masy śmietanowej nie ubija się i niczym nie usztywnia).

Życzę smacznego.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz