piątek, 27 maja 2022
Crumble
Crumble
Crumble to owoce pod kruszonką. Wymyślono je podczas drugiej wojny światowej w Wielkiej Brytanii. Deser ten miał udawać prawdziwe ciasto, które wtedy było nie możliwe do wykonania, ze względu na brak produktów spożywczych w sklepach i ciężką sytuację ekonomiczną ludzi. Robi się go z owoców świeżych lub mrożonych. Anglicy na jego punkcie oszaleli, i nie ma co się dziwić. Na sam widok owoców z kruszonką leci ślinka. Jak zrobić crumble? Mówi się, że najlepsze pomysły powstają przez przypadek. Tak też naprawdę było z crumble. Crumble składa się z dwóch elementów. Owoców i kruszonki. Do przygotowania tego deseru nadają się wszystkie owoce , jabłka , gruszki, śliwki, brzoskwinie, morele, truskawki i wiele innych. Tylko od naszej fantazji zależy co wybierzemy. Jesienią i zimą najlepiej smakują śliwki lub jabłka z cynamonem. Aby zrobić crumble potrzebujemy ulubionych owoców oraz składników na kruszonkę. Sto gram mąki, sto gram cukru, jedno opakowanie cukru waniliowego, jedną łyżeczkę cynamonu, szczypta imbiru, oraz sto gram zimnego masła. Owoce drylujemy i kroimy na części. Układamy na dnie naczynia. Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą i ugniatamy, aby uzyskać konsystencję kruszonki. przygotowanym ciastem posypujemy owoce i pieczemy wszystko w piekarniku przez trzydzieści pięć minut w stu osiemdziesięciu stopniach. Kruszonka jest przepyszna, jeszcze z dzieciństwa ją pamiętam , bo z pewnych rzeczy się nie wyrasta. Ja nie wyrosłem z kruszonki i powiem więcej, że mam nawet przepis na wersję z płatkami owsianymi, z odrobiną jogurtu lub kwaśnej śmietany. Polecam smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz