czwartek, 19 maja 2022

Słodki poranek.

Słodki poranek.

W miniony weekend mogliśmy cieszyć się  bezpłatnym wejściem do wielu muzeów w kraju. To szczególna noc ciesząca się dużym powodzeniem. „Noc muzeów” to spotkanie z nauką,  kulturą i historią. Wielu z nas skwapliwie skorzystało z tak niesamowitej oferty. Po tak nietypowo spędzonej nocy chętnie sięgaliśmy po dzbanek świeżo zaparzonej kawy, pyszne rogaliki pudrowane i chrupiące wafelki pryncypałki od Dr Gerarda. Ciesząc się porankiem dyskutowaliśmy o przeżytej przygodzie  z muzealnymi eksponatami. Niezwykłe wystawy malarstwa, fascynujące skamieliny i minerały, były omawiane przez nas z wielką pasją. Oczywiście  nie mniej entuzjastycznie witane były przez nas kolejne słodkości od Dr Gerarda. Niewielkie draże znikały błyskawicznie. To prawda, że kawa smakuje lepiej w doborowym towarzystwie świetnych słodyczy. Przy okazji zaczęliśmy wspominać słodycze naszego dzieciństwa. Jednym z takich słodkich smakołyków był blok czekoladowy. Postanowiłam iść za ciosem i odszukać stary przepis. Chętnie się nim z wami podzielę. Oto on:

Blok czekoladowy

Produkty:

1 paczka mleka w proszku

½ szklanki wody

1 kostka tłuszczu

4-6 łyżek kakao

½-1 szklanki cukru ( jak się chce bardziej słodkie)

450 dag herbatników

 

Wykonanie:

Cukier, tłuszcz, woda, kakao –rozpuścić do masy dodać mleko w proszku. Do stygnącej masy dodać pokruszone herbatniki. Wyłożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i mocno przycisnąć. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz