Biszkopt
-5 jajek
-3/4 szklanki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-120 g cukru
-30 g roztopionego masła
-5 jajek
-3/4 szklanki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-120 g cukru
-30 g roztopionego masła
Krem
-750 ml śmietany 30%
-250 g serka mascarpone
-3 łyżki cukru pudru
-750 ml śmietany 30%
-250 g serka mascarpone
-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
-500 g truskawek
-draże od Dr Gerard w czekoladzie 150 g
-wafelki Pryncypałki od Dr Gerard 3-4 sztuki
-500 g truskawek
-draże od Dr Gerard w czekoladzie 150 g
-wafelki Pryncypałki od Dr Gerard 3-4 sztuki
Sposób przygotowania: biszkopt: rozpuszczam masło i odstawiam do wystudzenia. Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodaję cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku, mieszam, dodaję przesiane mąki i mieszam. Na końcu wlewam wystudzone masło, mieszam i przelewam ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy (około 24 cm). Piekę w nagrzanym piekarniku do 170 stopni około 30 minut. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijam z cukrem pudrem, dodaję serek i mieszam. Krem dzielę na 3 części. Zimny biszkopt przecinam na 3 części. Na pierwszą część biszkoptu wykładam pierwszą część kremu, rozkładam truskawki przekrojone na połówki (zanurzam w kremie), przykrywam drugim biszkoptem, nakładam drugą część masy, rozkładam draże od Dr Gerarda (zanurzam w kremie), przykrywam trzecim biszkoptem i nakładam ostatnią warstwę kremu (użyłam rękawa cukierniczego). Wierzch dekoruję truskawkami, wafelkami i drażami. Schładzam i gotowe. Do przygotowania tego i każdego innego deseru wykorzystajcie produkty od Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz