Mojej koleżanki syn w weekend ma komunię. Ponieważ poczęstunek robią w domu, koleżanka poprosiła mnie abym pomogła jej przygotować słodkie przekąski dla młodszych dzieci. Postawiłam na "Deser lodowy z domowym sosem z gorzkiej czekolady z mixem kruchych ciasteczek i Rurek Waflowych"
SKŁADNIKI:
- Rurki Waflowe Kokosowe lub Czekoladowe dr Gerard
- 1,5 szklanki wody
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki gorzkiego kakao
- 30 g pokruszonej drobno gorzkiej czekolady
- ulubione lody (np. bakaliowe i waniliowe)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Do rondelka z wodą dodać cukier oraz kakao, doprowadzić do wrzenia i gotować 30 sekund. Zdjąć z gazu, dodać pokruszoną czekoladę i odstawić na 5 minut.
Po tym czasie dokładnie wymieszać, aby masa była jednorodna (można zblendować przez ok. 2 minuty). Lody nałożyć do pucharków, polać ciepłym lub zimnym sosem czekoladowym i ozdobić ciasteczkami.
Oraz "Kolorowe patyczki z mixem Rurek Waflowych"
SKŁADNIKI:
- Miks Rurek Waflowych dr Gerard (np. Rurki Waflowe Zebra, Śmietankowe, Kokosowe, Orzechowe, Mleczna Czekolada)
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1/3 kostki masła
- 1 łyżka soku z buraka
- opcjonalnie kolorowe posypki
- kruszone orzechy
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
W osobnych kąpielach wodnych rozpuścić czekolady. Do każdej dodać po połowie masła i mieszać trzepaczką do chwili dokładnego połączenia składników.
Do rozpuszczonej białej czekolady dodać sok z buraka, by
otrzymać piękny, czerwony kolor i tuż po rozpuszczeniu przestać podgrzewać,
ponieważ stwardnieje.
W gotowych masach czekoladowych maczać rurki do 1/2 ich długości i zanim stężeją, obsypać kolorowymi posypkami lub orzechami i odstawić w szklance do zastygnięcia.
Oba przepisy znalazłam na stronie internetowej dr Gerarda.
Dzieci były zachwycone!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz