Poniżej dla osób które się zastanawiają jak łatwo i szybko przyrządzić samemu tort komunijny. Dla ozdoby można wykorzystać słodycze Dr Gerarda np. draże. Pamiętajcie że na komunii mamy dużo dzieciaków dlatego warto zadbać o słodycze, można się zaopatrzyć w np. rogaliki pudrowane czy wafelki pryncypałki. Wracając do tortu poniżej szybki przepis;
4 duże jajka
150 g drobnego cukru do wypieków
100 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie ‚przebić’). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.
Formę prostokątną na tort komunijny o wymiarach dolnych 33 x 25 cm i górnych 35 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 – 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej.
Pamiętajcie o odwiedzeniu strony Dr Gerarda oraz profilu na FB, znajdziecie tam sporo informacji o nowościach, przepisy czytelników oraz wiele ciekawostek związanych z naszymi ulubionymi słodyczami, wafelkami pryncypałkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz