wtorek, 24 maja 2022

Placek budyniowo- truskawkowy


      Wyszperałam to ciasto w moich zeszytach  i nie zawiodłam się. A że nadszedł sezon na truskawki to idealny czas. Jest pyszne!

Super połączenie z Drażami Dr Gerarda, truskawek  i lekkiej puszystej budyniowej pianki. Smakowało mi niesamowicie, jest na prawdę bardzo dobre. Trzeba się nastawić na to, że ciasto nagle znika w niewyjaśnionych okolicznościach..... tak właśnie działo się u mnie. Myślę, że równie pyszne będzie z innymi owocami np. śliwkami, jagodami, malinami. 

Składniki na ciasto

-2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

-250 g zimnego masła

-2 łyżki proszku do pieczenia

-3 łyżki cukru pudru

-5 żółtek

Budyniowa pianka

-5 białek

-1 szklanka drobnego cukru

-16 g cukru waniliowego 

-2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)

-1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Ponadto

-Draże Dr Gerarda

-500 g truskawek

-3 łyżki cukru pudru do oprószenia

Przygotowanie

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Ciasto zwinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej. 

Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce ciasto, lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier waniliowy. Cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewamy olej, miksując do połączenia. Na podpieczony zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto truskawki. Truskawki lekko łopatką wepchnąć w pianę. Na wierzch poukładać draże Dr Gerarda - petarda!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz