Biszkopt
-6 jajek
-3/4 szklanki cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
-3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
-2 łyżki kakao
-6 jajek
-3/4 szklanki cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
-3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
-2 łyżki kakao
Krem
-400 g masy kajmakowej
-1,5 szklanki mleka
-1 budyń waniliowy
-250 g masła lub margaryny
-draże w mlecznej czekoladzie od Dr Gerarda 75 g
-400 g masy kajmakowej
-1,5 szklanki mleka
-1 budyń waniliowy
-250 g masła lub margaryny
-draże w mlecznej czekoladzie od Dr Gerarda 75 g
Śmietanka
-1,5 łyżki żelatyny
-125 ml wrzątku
-500 ml śmietanki 30%
-2,5 łyżki cukru pudru
-4-5 kostek czekolady
-1,5 łyżki żelatyny
-125 ml wrzątku
-500 ml śmietanki 30%
-2,5 łyżki cukru pudru
-4-5 kostek czekolady
Sposób przygotowania: budyń gotuję w 1,5 szklance mleka i studzę. Biszkopt: żółtka oddzielam od białek, białka ubijam na sztywną pianę, wciąż miksując dodaję cukier i miksuję do rozpuszczenia. Następnie dodaję żółtka, mąki, proszek do pieczenia oraz kakao i mieszam delikatnie łyżką. Blaszkę (około 25/35 cm) wykładam papierem do pieczenia i przekładam do niej ciasto. Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę około 25 minut. Po upieczeniu studzę i przecinam na 2 blaty. Krem: masło ucieram na puch i stopniowo dodaję ostudzony budyń. Do kremu dodaję porcjami masę kajmakową i ucieram. Na pierwszy blat biszkoptu wykładam krem, zanurzam w nim draże od Dr Gerarda i przykrywam drugim biszkoptem. 1,5 łyżki żelatyny mieszam w niewielkiej ilości gorącej wody i studzę. Schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder i miksuję. Na koniec wciąż miksując dodaję ostudzoną żelatynę i krótko miksuję. Śmietankę wykładam na biszkopt, wierzch posypuję startą czekoladą. Podaję po dokładnym schłodzeniu. Do przygotowania wykorzystajcie draże od Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz