Ulubiony deser milusińskich.
Smaczny, zdrowy i nieskomplikowany deser uwielbiany nie tylko
przez najmłodszych wykonany jest na bazie herbatników od Dr Gerarda. Wszyscy
lubimy słodkie niespodzianki. Chętnie sięgamy po znane, sprawdzone słodycze.
Doceniamy wysoką jakość kruchych rogalików pudrowanych, ten cudowny smak
chrupiących wafelków Pryncypałek i ten urzekający, aksamitny smak polewy
czekoladowej na ciasteczkowych drażach, wafelkach i innych słodkościach od Dr
Gerarda. Zachęcam do własnych kompozycji
deserowych smaczków. Inspiracją mogą być przepisy na stronie Dr Gerarda. Warto
wypróbować przepis na wspomniany deser milusińskich. Jest trochę czasochłonny,
ale za to wyjątkowo smakuje.
Ciasto
piankowe na herbatnikach.
Składniki:
230g serka homogenizowanego naturalnego
120ml śmietanki 30%
4 białka
90g (niecałe pół szklanki) cukru
1 łyżka kakao
1 łyżka cukru wanilinowego
6 łyżeczek żelatyny
6 łyżek wody
20 herbatników
Wykonanie:
- formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć koło siebie całe
herbatniki (każdy herbatnik będzie tworzył jedną kanapkę)
- połowę serka zmiksować z 1 łyżką kakao, połowę zimnej śmietanki ubić na
sztywno, delikatnie łyżką połączyć z serkiem
- 3 łyżeczki żelatyny zalać 3 łyżkami wody, gdy napęcznieje, podgrzać przez
kilka sekund w kuchence mikrofalowej aż żelatyna się rozpuści, wymieszać
- 2 białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania
dodając połowę cukru
- do lekko ostygniętej żelatyny dodać 1-2 łyżki ubitych białek, wymieszać
- żelatynę dodać do reszty ubitych białek, krótko zmiksować, białka połączyć z
masą serową, mieszając lub krótko miksując (UWAGA - białka z żelatyną szybko
tężeją, należy od razu połączyć je z masą serową i wyłożyć na herbatniki)
- masę kakaową wyłożyć na spód z herbatników, wyrównać
- całość wstawić do lodówki i schłodzić do ścięcia się masy
- drugą masę wykonać analogicznie do pierwszej, z tym,
że do serka zamiast kakao dodać cukier wanilinowy
- gotową masę śmietankową wyłożyć na zastygniętą masę kakaową, wyrównać,
przykryć herbatnikami i ponownie schłodzić do zastygnięcia wierzchniej warstwy
Ciasto piankowe na herbatnikach to doskonała okazja do
wykorzystania nadprogramowych białek. Po przygotowaniu należy je kroić tak, by
jeden herbatnik na wierzchu i jeden na spodzie ciasta stanowiły kanapkę.
Jeśli chcemy przygotować bogatsze w smaki ciasto, wierzch można udekorować
polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz