środa, 25 maja 2022

Ulubiony deser milusińskich.

Ulubiony deser milusińskich.

Smaczny, zdrowy i nieskomplikowany deser uwielbiany nie tylko przez najmłodszych wykonany jest na bazie herbatników od Dr Gerarda. Wszyscy lubimy słodkie niespodzianki. Chętnie sięgamy po znane, sprawdzone słodycze. Doceniamy wysoką jakość kruchych rogalików pudrowanych, ten cudowny smak chrupiących wafelków Pryncypałek i ten urzekający, aksamitny smak polewy czekoladowej na ciasteczkowych drażach, wafelkach i innych słodkościach od Dr Gerarda. Zachęcam do własnych  kompozycji deserowych smaczków. Inspiracją mogą być przepisy na stronie Dr Gerarda. Warto wypróbować przepis na wspomniany deser milusińskich. Jest trochę czasochłonny, ale za to wyjątkowo smakuje.

Ciasto piankowe na herbatnikach.


Składniki:
230g serka homogenizowanego naturalnego
120ml śmietanki 30%
4 białka
90g  (niecałe pół szklanki) cukru
1 łyżka kakao
1 łyżka cukru wanilinowego
6 łyżeczek żelatyny
6 łyżek wody
20 herbatników

Wykonanie:
- formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć koło siebie całe herbatniki (każdy herbatnik będzie tworzył jedną kanapkę)
- połowę serka zmiksować z 1 łyżką kakao, połowę zimnej śmietanki ubić na sztywno, delikatnie łyżką połączyć z serkiem
- 3 łyżeczki żelatyny zalać 3 łyżkami wody, gdy napęcznieje, podgrzać przez kilka sekund w kuchence mikrofalowej aż żelatyna się rozpuści, wymieszać

- 2 białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając połowę cukru
- do lekko ostygniętej żelatyny dodać 1-2 łyżki ubitych białek, wymieszać
- żelatynę dodać do reszty ubitych białek, krótko zmiksować, białka połączyć z masą serową, mieszając lub krótko miksując (UWAGA - białka z żelatyną szybko tężeją, należy od razu połączyć je z masą serową i wyłożyć na herbatniki)
- masę kakaową wyłożyć na spód z herbatników, wyrównać
- całość wstawić do lodówki i schłodzić do ścięcia się masy

- drugą masę wykonać analogicznie do pierwszej, z tym, że do serka zamiast kakao dodać cukier wanilinowy
- gotową masę śmietankową wyłożyć na zastygniętą masę kakaową, wyrównać, przykryć herbatnikami i ponownie schłodzić do zastygnięcia wierzchniej warstwy

Ciasto piankowe na herbatnikach to doskonała okazja do wykorzystania nadprogramowych białek. Po przygotowaniu należy je kroić tak, by jeden herbatnik na wierzchu i jeden na spodzie ciasta stanowiły kanapkę.
Jeśli chcemy przygotować bogatsze w smaki ciasto, wierzch można udekorować polewą czekoladową.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz