Jak połączyć truskawki i budyń, okazuję się nic prostego, poniżej kochani zapoznajcie się z łatwym przepisem , z którym każdy da sobie radę.
Do tego dodajcie słodycze Dr Gerarda , pudrowane rogaliki czy jakieś draże.
Składniki
4 duże jajka
1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 szklanka (250 ml) oleju np. słonecznikowego lub rzepakowego
1 szklanka (250 ml) mleka
450 g (3 szklanki) mąki pszennej
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) lub ziarenka z 1 laski wanilii
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500 – 600 g truskawek
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka (w całości) i oba cukry umieścić w misie miksera i ubić (końcówkami miksera do ubijania piany z białek) na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy, która nawet potroi swoją objętość. Mikserem planetarnym masa jajeczna powinna być ubijana od 7 – 10 minut, mikserem ręcznym od 10 – 15 minut. Masa podnoszona na mieszadle miksera powinna opadać lekko w postaci wstążki na resztę ciasta i pozostawać na jej powierzchni przez kilka dobrych sekund. Wlewać strużką olej, dalej ubijając. Następnie wlewać strużką mleko, dalej ubijając. Bezpośrednio do piany przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z ciastem przy pomocy szpatułki.
Ciasto wlać do formy o wymiarach dolnych 33 x 22 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć truskawki, odszypułkowane i przekrojone na pół, jedna obok drugiej. Piec w temperaturze 170ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Po wystudzeniu puszyste ciasto z truskawkami można oprószyć cukrem pudrem.
Pamiętajcie o odwiedzeniu strony Dr Gerarda oraz profilu na FB, znajdziecie tam sporo informacji o nowościach, przepisy czytelników oraz wiele ciekawostek związanych z naszymi ulubionymi słodyczami, wafelkami pryncypałkami. Pamiętajcie także o wafelkach pryncypałkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz