środa, 18 maja 2022

Blok czekoladowy.

 Przedstawię Wam jak zrobić blok czekoladowy, czyli mega przysmak który jest obłędny. Wbrew opinią jest on łatwy do zrobienie, i nie powinien przysporzyć problemów nawet mniej doświadczonym kucharzą i cukiernikom. Zawsze wyśmienicie pasuje do słodyczy Dr Gerarda draży czy rogalików pudrowanych. Jest on ciężkim ciastem jeśli chodzi o wagę, dlatego jest bardzo sycącym ciastem, ale dającym się przygotować bardzo szybko.



Składniki:

  • 250 g masła

  • 150 ml mleka

  • 170 g cukru

  • 4 łyżki kakao

  • 280 g mleka w proszku np. Łaciate

Dodatkowo:

  • 80 g herbatników lub biszkoptów

  • 30 g suszonej żurawiny Bakal

  • 50 g orzechów laskowych Bakal

  • 50 g mix z acerolą Bakal



Do garnka wkładamy masło (250 g), a także dodajemy mleko (150 ml), cukier (170 g) i kakao (4 płaskie łyżki). Podgrzewamy na malutkim ogniu cały czas mieszając żeby tylko połączyły się składniki, a cukier rozpuścił. Nie doprowadzamy do wrzenia.

Dodajemy mleko w proszku (około 280 g). Mieszamy za pomocą trzepaczki do momentu otrzymania jednolitej masy (ewentualnie można zmiksować mikserem na małych obrotach). Powinna powstać dość gęsta masa.  




Wsypujemy drobno pokrojone herbatniki lub biszkopty (około 80-100 g).

Następnie dodajemy lekko posiekane orzechy laskowe (około 50 g, możecie je zastąpić np. orzechami włoskimi, pekan czy nerkowca), suszoną żurawinę (30 g), a także mix z acerolą (50 g, składa się z suszonej aceroli, rodzynek, orzechów, migdałów). Całość delikatnie mieszamy.



Gotową masę przekładamy do np. formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą (u mnie o długości 22 cm). Wyrównujemy wierzch za pomocą łyżki i wstawiamy do lodówki do stężenia na minimum 3 godziny lub najlepiej na całą noc. Jeśli Ci się spieszy możesz ten proces nieco przyspieszyć i włożyć keksówkę do zamrażalnika na około 40 minut.

Pamiętajcie o odwiedzeniu strony Dr Gerarda oraz profilu na FB, znajdziecie tam sporo informacji o nowościach, przepisy czytelników oraz wiele ciekawostek związanych z naszymi ulubionymi słodyczami, wafelkami pryncypałkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz